Reklama

Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Smażenie: 6 minut
Porcja: 465 kcal
Składniki 4 porcje

Składniki:

4 steki wołowe (każdy po 20 dag)
kieliszek tequili
świeżo mielony pieprz
2 czerwone papryczki chili
2 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
3 łyżki oliwy
20 dag czarnej lub czerwonej fasolki z puszki
sól
łyżeczka kminku
2 łyżeczki ostrego keczupu
łyżka posiekanej świeżej kolendry do przybrania
3 łyżki oleju

Kroki przygotowania:

Za pomocą strzykawki równomiernie wstrzyknąć w mięso tequilę. Steki przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na 30 minut.
Papryczki umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, wyciąć białe części, drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić papryczkę, czosnek i cebulę. Dodać fasolkę i krótko smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wszystko zmiksować razem z keczupem i 2 łyżeczkami wody. Gotową salsę jeszcze raz doprawić, przełożyć do miseczki, przybrać kolendrą.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć steki, każdy przez 3–4 minuty. Posolić. Steki podawać z salsą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama