Reklama

Przygotowanie: 20 min
Zapiekanie: 10 min
Porcja: 450 kcal

Składniki:

4 plastry wieprzowiny po ok. 15 dag (szynki lub łopatki)
2 łyżki mąki
2 jabłka
2 orzechy włoskie
4 grube plastry sera żółtego (najlepiej ementalera)
2 cebule
3 łyżki masła
150 ml półwytrawnego białego wina
4 łyżki śmietany ltłuszcz do formy
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Mięso oprószyć solą i pieprzem, każdy plaster obtoczyć w mące. Łyżkę masła stopić na patelni, obsmażyć mięso po 1/2 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonej brytfanny.
Jabłka obrać, pokroić w grube plastry, przesmażyć z obu stron na łyżce masła. Orzechy podzielić na pół.
Na stekach ułożyć plastry jabłek i połówki orzechów, przykryć plastrami sera. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200 C, aż ser się stopi.
Cebule obrać, drobno posiekać. Zeszklić na pozostałym maśle, zalać białym winem, szybko zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać na małym ogniu, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Steki podawać z sosem cebulowym.

Reklama

Porady:

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama