Reklama

Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami to proste danie makaronowe w stylu orientalnym. Orzechy nerkowca, imbir i syrop klonowy w interesujący sposób podbijają smaki tego niecodziennego dania. Danie idealnie sprawdzi się na spotkania w gronie rodziny i znajomych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i posiekane boczniaki, smażymy aż zbrązowieją i staną się suche; pod koniec smażenia solimy. Z podanych składników ucieramy sos, zalewamy nim kostki tofu, odstawiamy na co najmniej 1 godz. Wyjmujemy z zalewy (tę zachowujemy) i smażymy z każdej strony na oleju, na jasnobrązowy kolor.

  • krok 2

    W woku rozgrzewamy 4–5 łyżek oleju, wrzucamy nerkowce i smażymy, aż się zezłocą. Szybko wyjmujemy, na ten sam olej dajemy utarty imbir, smażymy do zezłocenia i dorzucamy posiekane chili. Przemieszujemy, dokładamy plastry brukselki. Mocno obsmażamy, aby gdzieniegdzie się zbrązowiły, oprószamy solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż lekko zmiękną.

  • krok 3

    Wrzucamy do woka makaron, orzechy, grzyby i tofu, smażymy aż wszystko się połączy. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pozostałym z marynowania tofu sosem. Posypujemy posiekaną dymką i posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

Porady:

W przepisie wykorzystano:

  • 2 łyżeczki słodko- kwaśnego sosu chilli
  • natkę kolendry można zamienić na natkę pietruszki
  • makaron ryżowy, który można zastąpić makaronem soba albo fettuccine
  • marynowane tofu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama