
Stollen - strucla drożdżowa na Boże Narodzenie
- mąka pszenna: 200 g
- cukier: 100 g
- cukier waniliowy: 16 g
- drożdże: 10 g
- mleko: 80 ml
- masło: 80 g
- sól: 1 szczypta
- rodzynki: 80 g
- skórka pomarańczowa: 50 g
- skórka z cytryny: 50 g
- płatki migdałowe: 50 g
- cynamon: 4 g
- kardamon: 5 g
- jajka: 1 szt.
- rum: 60 ml
- marcepan: 250 g
- cukier puder: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn: podgrzewamy mleko, używamy ok. 15 ml, powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej ciasto nie wyrośnie. Świeże drożdże wkruszamy do miseczki lub kubka, dodajemy 13 g cukru (1 łyżka), 10 g mąki (1 łyżka), dolewamy mleko. Mieszamy aż składniki się połączą. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Potrwa to ok. 15 minut.
krok 2
Bakalie: przekładamy je do miski, dosypujemy przyprawy i zalewamy je rumem. Odstawiamy na 2 godziny - ten czas nie jest wliczony do czasu przygotowania ciasta.
krok 3
Ciasto drożdżowe: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy biały cukier i waniliowy, wbijamy jajko, dokładamy masło, dolewamy mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem ze specjalnymi hakami. W efekcie ma powstać gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe, będzie gotowe, jak zacznie odchodzi od dłoni lub ścianek miski. Miskę wysypujemy mąką, wkładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość, może potrwać od 30 minut nawet do 2 godzin.
krok 4
Formowanie stollen: wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką, wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Odsączamy bakalie i rozkładamy je równomiernie bakalie cieście. Ponownie zagniatamy, żeby znalazły się w całości. Tym razem wałkujemy je, nadając mu kształt owalny. Masę marcepanową rolujemy w wałek o długości ciasta. 3/4 ciasta składamy, żeby z jednej strony było wyraźnie wyższe, a przy tym mocno uciskamy miejsce z marcepanem w środku.
krok 5
Wyrastanie strucli: blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Możemy użyć też specjalną formę do pieczenia stollen, wtedy wystarczy ją wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Ciasto ostrożnie przekładamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż znowu wyrośnie.
krok 6
Pieczenie: pod koniec wyrastania stollen, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Potem wkładamy do niego struclę drożdżową na 40 min.
krok 7
Podanie: upieczone i wystudzone ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem.
krok 8
Ważne: gotową struclę można jeść od razu, ale według tradycyjnej receptury jest odkładana nawet na 6 tygodni, żeby uzyskała pełnię smaku.

