
Halloweenowy sernik z bezowymi duszkami
- masło: 75 g
- pianki marshmallow: 180 g
- mleko: 50 ml
- śmietana 30%: 200 ml
- ciastka czekoladowe: 300 g
- ser z wiaderka: 500 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- białko jaja: 2 szt.
- czarny barwnik w żelu: 1 szt.
- cukier puder: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal479
- tłuszcz30g
- tłuszcz nasycony17g
- węglowodany48g
- cukry37g
- błonnik1g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Spód sernika: czekoladowe markizy przełożone krem przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na drobno. Wlewamy stopione masło i ponownie miksujemy do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową i dociskamy ją do dna i ścianek formy za pomocą łyżki, do 3/4 wysokości. Warto zachować nierówne brzegi - powstanie efekt upiornie postrzępionego sernika. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Schłodzić w lodówce na czas robienia nadzienia.
krok 2
Pianki marshmallow: wkładamy je do rondla ustawionego na małym lub średnim ogniu, wlewamy mleko i mieszamy do powstania jednolitej masy. Zostawiamy do ostygnięcia na kilka minut.
krok 3
Masa serowa: miękki ser, śmietanę i ekstrakt waniliowy przekładamy do dużej miski i miksujemy. Wlewamy jeszcze ciepłą mieszankę marshmallow i ponownie mieszamy, aż będzie gładka.
krok 4
Składanie ciasta: wyjmujemy z lodówki schłodzony spód, smarujemy go masą serową z piankami. Wygładzamy wierzch i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny, a najlepiej cały dzień.
krok 5
Piekarnik: rozgrzewamy go do 120 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół lub z termoobiegiem do 100 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 6
Bezowe duszki: białka umieszczamy w dużej, czystej i suchej misce ze szczyptą soli, miksujemy do momentu, gdy po wyjęciu końcówek będą się robiły miękkie szczyty. Zaczynamy dosypywać cukier po łyżce. Beza ma być gęsta, błyszcząca i sztywna. Przekładamy ją łyżką do rękawa cukierniczego wyposażonego w dużą okrągłą końcówkę. Dyszę trzymamy bezpośrednio przygotowaną blachą. Wyciskamy małe kropelki, żeby uzyskać bezowe duchy. Pieczemy przez 90 minut, a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Gdy są już przestudzone, robimy im ludzkie twarze pisakiem do lukru.
krok 7
Podanie: dobrze schłodzony halloweenowy sernik wyjmuje ostrożnie z blaszki, przekładamy na talerz lub paterę. Przed samy podaniem na wierzchu układamy bezowe duszki. Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

