Reklama

Halloweenowy sernik z bezowymi duszkami zrobi furorę na przyjęciu dla dzieci. To typowe ciasto bez pieczenia, spód robimy z ciastek typu markizy, a twaróg mieszamy z rozpuszczonymi piankami marshmallow. Jedynie bezowe duszki wymagają obecności w piekarniku, ale jest to szybki i prosty proces. Warto zrobić ich więcej, bo mogą być też samodzielną przekąską. W przygotowaniu halloweenowego sernika z bezowymi duszkami mogą pomóc nawet najmniejsi domownicy.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal479
  • tłuszcz30g
  • tłuszcz nasycony17g
  • węglowodany48g
  • cukry37g
  • błonnik1g
  • białko5g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Spód sernika: czekoladowe markizy przełożone krem przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na drobno. Wlewamy stopione masło i ponownie miksujemy do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową i dociskamy ją do dna i ścianek formy za pomocą łyżki, do 3/4 wysokości. Warto zachować nierówne brzegi - powstanie efekt upiornie postrzępionego sernika. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Schłodzić w lodówce na czas robienia nadzienia.

  • krok 2

    Pianki marshmallow: wkładamy je do rondla ustawionego na małym lub średnim ogniu, wlewamy mleko i mieszamy do powstania jednolitej masy. Zostawiamy do ostygnięcia na kilka minut.

  • krok 3

    Masa serowa: miękki ser, śmietanę i ekstrakt waniliowy przekładamy do dużej miski i miksujemy. Wlewamy jeszcze ciepłą mieszankę marshmallow i ponownie mieszamy, aż będzie gładka.

  • krok 4

    Składanie ciasta: wyjmujemy z lodówki schłodzony spód, smarujemy go masą serową z piankami. Wygładzamy wierzch i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny, a najlepiej cały dzień.

  • krok 5

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 120 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół lub z termoobiegiem do 100 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 6

    Bezowe duszki: białka umieszczamy w dużej, czystej i suchej misce ze szczyptą soli, miksujemy do momentu, gdy po wyjęciu końcówek będą się robiły miękkie szczyty. Zaczynamy dosypywać cukier po łyżce. Beza ma być gęsta, błyszcząca i sztywna. Przekładamy ją łyżką do rękawa cukierniczego wyposażonego w dużą okrągłą końcówkę. Dyszę trzymamy bezpośrednio przygotowaną blachą. Wyciskamy małe kropelki, żeby uzyskać bezowe duchy. Pieczemy przez 90 minut, a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Gdy są już przestudzone, robimy im ludzkie twarze pisakiem do lukru.

  • krok 7

    Podanie: dobrze schłodzony halloweenowy sernik wyjmuje ostrożnie z blaszki, przekładamy na talerz lub paterę. Przed samy podaniem na wierzchu układamy bezowe duszki. Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama