
Strawberry shortcake – amerykańskie ciasto z truskawkami
- mąka pszenna: 250 g
- masło: 60 g
- cukier: 50 g
- sól: 3 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- jajka: 1 szt.
- mleko: 60 ml
- śmietana 18%: 60 g
- ekstrakt waniliowy: 3 ml
- truskawki: 500 g
- śmietana 36%: 250 ml
- cukier puder: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Kroimy owoce w plasterki. Dobrze schładzamy śmietanę kremówkę i masło.
krok 2
Ciasto: na stolnicy lub w misce łączymy mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i ucieramy je z sypkimi składnikami, aż otrzymamy kruszonkę. Dodajemy jajko, mleko (zostawiamy łyżkę do posmarowania ciasta) i śmietanę 18%. Zagniatamy do połączenia składników.
krok 3
Pieczenie: za pomocą wałka lub dłoni formujemy placek o grubości 2 cm. Wycinamy z niego krążki o średnicy około 7–8 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy do zarumienienia. Przekładamy na kratkę cukierniczą i studzimy.
krok 4
Bita śmietana: schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
krok 5
Strawberry shortcake: upieczone i wystudzone krążki przekrajamy na pół. Na dolnej części układamy plasterki truskawek i bitą śmietanę. Przykrywamy je drugą połówką ciasta. Wierzch dekorujemy kolejną warstwą kremówki i owoców. Chłodzimy przed podaniem.

