Strogonoff z sarny
Składniki:
80 dag combra lub udźca z sarny
10 dag słoniny wędzonej
duża cebula
25 dag leśnych grzybów lub pieczarek
25 dag korniszonów
5 dag przecieru pomidorowego
15–20 kaparów
liść laurowy
łyżka musztardy
sól l pieprz
łyżeczka mąki
6 łyżek białego wytrawnego wina
szklanka śmietanki
cytryna
Kroki przygotowania:
Przepis na sarninę - Strogonoff z sarny
Mięso kroimy w paski, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 4–5 min, osączamy, płuczemy, osuszamy. Słoninę kroimy w drobne paski, zesmażamy. Skwarki wyjmujemy na talerzyk, na tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy umyte, pokrojone w cienkie plasterki grzyby, rozdrobnione korniszony i mięso. Całość przysmażamy na ostrym ogniu.
Przecier pomidorowy rozprowadzamy niewielką ilością wody, polewamy mięso. Dodajemy kapary, liść laurowy, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia sos spod mięsa odparowujemy, oprószamy mąką, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zaprawiamy śmietanką, podgrzewamy, ew. przyprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami z wody.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


