
Strucla makowa
- mąka pszenna: 500 g
- drożdże: 40 g
- masło: 120 g
- cukier: 200 g
- białko jaja: 3 szt.
- żółtko: 3 szt.
- sól: 3 g
- mak: 600 g
- woda: 750 ml
- miód: 70 g
- rodzynki: 100 g
- orzechy włoskie: 80 g
- woda: 60 ml
- suszone morele: 50 g
- skórka pomarańczowa: 100 g
- cukier puder: 100 g
- cytryna: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników na ciasto: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem – pozostawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy.
krok 2
Ciasto drożdżowe: do miski przekładamy żółtka, rozcieramy je z drożdżami (mogą być też suche) i wcześniej przygotowanym mlekiem. Dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż stanie się gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
krok 3
Mak: suche ziarenka umieszczamy w garnku i zalewamy 750 ml wody (lub mleka). Mieszamy i gotujemy przez 5 minut na małej mocy palnika. Mak przelewamy przez drobne sitko – zostawiamy do wystygnięcia na ok. 20 minut. Mielimy go w maszynce, najlepiej dwa razy (a w razie potrzeby nawet 3 razy).
krok 4
Bakalie na masę: większe rodzynki siekamy. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy rozdrabniamy.
krok 5
Masa makowa: wystudzony i zmielony mak przekładamy do garnka, dokładamy posiekane bakalie, skórkę pomarańczową (50 g) i orzechy. Dodajemy miód, 100 g cukru i 20 g masła. Mieszamy i jednocześnie podgrzewamy na najmniejszym ogniu, przez ok. 5 min – do rozpuszczenia się masła i dobrego połączenia składników. Zostawiamy do wystygnięcia.
krok 6
Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. A następnie delikatnie łączymy z masą makową.
krok 7
Wałkowanie: ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół (część przekładamy ponownie do miski i przykrywamy ściereczką). Wałkujemy 1 część na placek, o grubości 1 cm, maksymalnie 1,5 cm.
krok 8
Zwijanie strucli makowej: na ciasto nakładamy połowę masy makowej, pozostawiając wolną przestrzeń na brzegach. Zwijamy w rulon, końce podwijamy pod spód. W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią. Makowce przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia, którym należy zawinąć ciasto. Zostawiamy około 1,5 cm przestrzeni pomiędzy ciastem a papierem. Rulony przekładamy do foremek (10x35 cm) i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
krok 9
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C – włączamy go pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta.
krok 10
Pieczenie: wyrośniętą struclę makową wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
krok 11
Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem cytryny i wrzątkiem, aby uzyskać gęsty lukier.
krok 12
Dekorowanie: wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

