Reklama

Strucla orzechowa - wyrośnięte, klasyczne ciasto drożdżowe z orzechami. To słodki hit na spotkania przy stole - na święta, urodziny czy imieniny. Orzechowa strucla jest łatwa do przygotowania i zawsze znika do ostatniego okruszka. Zobacz, jak zrobić zawijańca drożdżowego z masą orzechową. Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer w sprzedaży.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal200
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Zaczyn drożdżowy: 7 g suchych drożdży wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru. Odstawić, aby zaczęły pracować.

    Fotolia

  • krok 2

    Wyrabianie ciasta: Miękkie masło (100 g) utrzeć z cukrem (100 g) i 3 żółtkami. Dodać resztę mleka do ciasta (250 ml) ze startą skórką z cytryny i rumem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zaczyn i wlewać miksturę mleczną, mieszając. Zagniatać ok. 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać utarte wcześniej masło, zagniatać 2-3 minuty.

    Fotolia

  • krok 3

    Wyrastanie: Ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 30 minut, aż ciasto drożdżowe podwoi objętość.

    Fotolia

  • krok 4

    Orzechy i piana z białek: orzechy zmiksować. 2 białka ubić na sztywno. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.

    Fotolia

  • krok 5

    Masa orzechowa do strucli: 125 ml mleka zagotować, zdjąć z ognia. Do gorącego mleka wsypać zmielone orzechy, wymieszać na jednolitą masę.

    Fotolia

  • krok 6

    Do masy orzechowej dodać cukier (150 g), masło (30 g) bułkę tartą (30 g), śmietankę, 2 żółtka, cynamon i zmielone goździki, dokładnie wymieszać. Dodać pianę, delikatnie wymieszać.

    Fotolia

  • krok 7

    Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt grubość małego palca. Formę z kominem (27-30 cm), posmarować masłem (5 g) i posypać bułką tartą (5-10 g).

    Fotolia

  • krok 8

    Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Ciasto z nadzieniem ostrożnie zwinąć w rulon jak klasyczny makowiec.

    Fotolia

  • krok 9

    Struclę przełożyć do formy, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 1 godziny. Gorącą posypać cukrem z wanilią.

    Fotolia

Porady:

  • W przepisie użyto 25 g drożdży świeżych - można je zastąpić 7 g drożdży suchych.
  • Powyższa masa orzechowa sprawdzi się również do drożdżówek.
  • Strucla może być też udekorowana cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem.
  • Jeśli z przepisu zostaną białka - polecamy poradnik: co zrobić z białek.
  • Kaloryczność jednej porcji strucli orzechowej to około 200 kcal (ostateczna ilość uzależniona od użytych dodatków do masy oraz rodzaju polewy).
  • Rolada drożdżowa z orzechami to ciasto, które nie jest trudna w przygotowaniu, ale potrzeba cierpliwości, aby przygotować je dobrze. Szczególnej uwagi wymaga zaczyn drożdżowy – cierpliwie poczekaj, aż podwoi swoją objętość – tylko w wtedy ciasto będzie miękkie i delikatne. Do przygotowania strucli orzechowej użyj mąki pszennej, typ 550 – to jedna z najlepszych mąk co ciast drożdżowych. Zadbaj o składniki dobrej jakości.
  • Struclę drożdżową zawiń jak tradycyjne makowce. Jeśli chcesz mieć pewność, że zawijaniec orzechowy nie pęknie w czasie pieczenia zawiń go w papier do pieczenia. Zawijając ciasto zostaw około 1-1,5 cm luzu między papierem a ciastem tak, aby ciasto mogło wyrosnąć, ale nie mogło pęknąć.
  • Struclę orzechową możesz polać lukrem i posypać orzechami. Dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie kruszonki cynamonowej. Jak ją zrobić? 100 g maki pszennej mieszamy z łyżeczką cynamonu i łyżką cukru (najlepiej brązowego), następnie dodajemy 60 g masła i rozcieramy składniki palcami w taki sposób, aby powstały małe grudki. Posypujemy kruszonką roladę i wstawiamy do piekarnika. Jeśli chcesz użyć kruszonki, nie zawijaj ciasta w papier do pieczenia.

Notka redakcyjna:

Masa orzechowa do strucli

Masa orzechowa to główny składnik ciasta, dlatego też warto poświęcić jej trochę czasu. Możesz przygotować masę z jednego rodzaju orzechów lub z mieszanki np. orzechów włoskich, laskowych, pekan. Do masy idealnie pasują też migdały. Jeśli lubisz mak, możesz dodać biały – zyskasz ciasto w stylu „rogala świetomarcińskiego”. Do masy orzechowej dodaj cynamon i kilka kropel rumu oraz szczyptę przypraw korzennych – nadzienie do ciasta drożdżowego zyska piękny aromat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama