
Strucla orzechowa
- mąka pszenna: 600 g
- drożdże: 25 g
- mleko: 400 ml
- masło: 140 g
- jajka: 6 szt.
- cukier: 250 g
- rum: 10 ml
- cytryna: 1 szt.
- sól: 2 g
- bułka tarta: 30 g
- cukier waniliowy: 17 g
- orzechy włoskie: 300 g
- śmietana 36%: 40 ml
- cynamon: 2 g
- goździki: 4 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal200
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn drożdżowy: 7 g suchych drożdży wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru. Odstawić, aby zaczęły pracować.

Fotolia krok 2
Wyrabianie ciasta: Miękkie masło (100 g) utrzeć z cukrem (100 g) i 3 żółtkami. Dodać resztę mleka do ciasta (250 ml) ze startą skórką z cytryny i rumem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zaczyn i wlewać miksturę mleczną, mieszając. Zagniatać ok. 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać utarte wcześniej masło, zagniatać 2-3 minuty.

Fotolia krok 3
Wyrastanie: Ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 30 minut, aż ciasto drożdżowe podwoi objętość.

Fotolia krok 4
Orzechy i piana z białek: orzechy zmiksować. 2 białka ubić na sztywno. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.

Fotolia krok 5
Masa orzechowa do strucli: 125 ml mleka zagotować, zdjąć z ognia. Do gorącego mleka wsypać zmielone orzechy, wymieszać na jednolitą masę.

Fotolia krok 6
Do masy orzechowej dodać cukier (150 g), masło (30 g) bułkę tartą (30 g), śmietankę, 2 żółtka, cynamon i zmielone goździki, dokładnie wymieszać. Dodać pianę, delikatnie wymieszać.

Fotolia krok 7
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt grubość małego palca. Formę z kominem (27-30 cm), posmarować masłem (5 g) i posypać bułką tartą (5-10 g).

Fotolia krok 8
Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Ciasto z nadzieniem ostrożnie zwinąć w rulon jak klasyczny makowiec.

Fotolia krok 9
Struclę przełożyć do formy, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 1 godziny. Gorącą posypać cukrem z wanilią.

Fotolia

