
Strudel dyniowo-pekanowy
- masło: 85 g
- orzechy pekan: 100 g
- syrop klonowy: 30 g
- dynia: 1 kg
- cukier: 140 g
- migdały: 100 g
- bułka tarta: 100 g
- jajka: 1 szt.
- cynamon: 3 g
- ciasto filo: 1 szt.
- śmietana: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:609
- tłuszcz:36 g
- tłuszcz nasycony:10 g
- węglowodany:61 g
- cukry:32 g
- błonnik:6 g
- białko:12 g
Sposób przygotowania
krok 1
Dynia: obieramy ją ze skórki, kroimy w większe kawałki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego dynię. Pieczemy warzywo do miękkości (jeśli kawałki są mniejsze, będzie to 30 minut, jeśli podzielimy ją na duże cząstki - 45 minut). Wyjmujemy dynię z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Blendowanie: wkładamy dynię do garnka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski i wsypujemy tam: cukier, migdały, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
krok 3
Ciasto filo: temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza. Roztapiamy masło w rondelku. Arkusz ciasta filo rozwijamy na blacie. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem oraz posiekanymi orzechami pekan. Tak robimy z każdą kolejną warstwą filo (musi być 6 warstw), kładąc ją na sobie. Nakładamy nadzienie dyniowe wzdłuż jednej dłuższej krawędzi ciasta na kształt długiej kłody, pozostawiając 2,5 cm odstępu od obu końców. Podwijamy końce, a następnie ostrożnie zwijamy strudel i smarujemy brzegi jajkiem, aby się zlepiły.
krok 4
Pieczenie: ciasto filo przekładamy na blachę do pieczenia, zamkniętą stroną do dołu. Smarujemy jajkiem, skrapiamy resztkami masła i posypujemy resztkami orzechów pekan i cukrem. Pieczemy przez 40 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia na przynajmniej 10 minut. Następnie podajemy z syropem klonowym i śmietaną (może być ze sklepu, gotowa).
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

