Reklama

Strudel dyniowo-pekanowy z dodatkiem syropu klonowego, wykonany z ciasta filo, to niezwykle pyszny i ekspresowy w wykonaniu deser. Kiedy wyjmujemy go z piekarnika, jego orzechowo-migdałowy zapach aż drażni nasze nozdrza i powoduje, że mamy ochotę natychmiast oderwać kawałek tego przysmaku. Strudel dyniowy serwowany ze śmietaną jest ciekawą alternatywą dla szarlotki podawanej na ciepło. Bije ją jednak na głowę, jeśli chodzi o smak i konsystencję.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal:609
  • tłuszcz:36 g
  • tłuszcz nasycony:10 g
  • węglowodany:61 g
  • cukry:32 g
  • błonnik:6 g
  • białko:12 g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Dynia: obieramy ją ze skórki, kroimy w większe kawałki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego dynię. Pieczemy warzywo do miękkości (jeśli kawałki są mniejsze, będzie to 30 minut, jeśli podzielimy ją na duże cząstki - 45 minut). Wyjmujemy dynię z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 2

    Blendowanie: wkładamy dynię do garnka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski i wsypujemy tam: cukier, migdały, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki.

  • krok 3

    Ciasto filo: temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza. Roztapiamy masło w rondelku. Arkusz ciasta filo rozwijamy na blacie. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem oraz posiekanymi orzechami pekan. Tak robimy z każdą kolejną warstwą filo (musi być 6 warstw), kładąc ją na sobie. Nakładamy nadzienie dyniowe wzdłuż jednej dłuższej krawędzi ciasta na kształt długiej kłody, pozostawiając 2,5 cm odstępu od obu końców. Podwijamy końce, a następnie ostrożnie zwijamy strudel i smarujemy brzegi jajkiem, aby się zlepiły.

  • krok 4

    Pieczenie: ciasto filo przekładamy na blachę do pieczenia, zamkniętą stroną do dołu. Smarujemy jajkiem, skrapiamy resztkami masła i posypujemy resztkami orzechów pekan i cukrem. Pieczemy przez 40 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia na przynajmniej 10 minut. Następnie podajemy z syropem klonowym i śmietaną (może być ze sklepu, gotowa).

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama