Reklama

Jak idealnie zwinąć strudel z jabłkami? Spokojne, ale zdecydowane ruchy to podstawa!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jabłka: obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie płatki. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z namoczonymi w rumie rodzynkami, cynamonem i szczyptą soli.

  • krok 2

    Masło: roztapiamy. Do 100 g wsypujemy bułkę tartą i lekko ją rumienimy. Studzimy. Reszta płynnego masła będzie potrzebna do ciasta.

  • krok 3

    Ciasto: z 1/2 szklanki ciepłej wody, jajka, octu, szczypty soli, 25 g roztopionego masła i oleju robimy emulsję. Łączymy ją z przesianą mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, musi być rozciągliwe. Formujemy kule, smarujemy pozostałym masłem, przykrywamy miską i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

  • krok 4

    Rozciąganie: ciasto rozwałkowujemy tak cienko, jak to tylko możliwe. Przekładamy na oprószoną mąką serwetę i rozciągamy. Wkładając dłonie pod płat ciasta i unosząc je na kostkach palców, rozciągamy na boki. Grube brzegi odcinamy.

  • krok 5

    Zwijanie: na powierzchni 2/3 ciasta rozsmarowujemy maślaną tartą bułkę i rozkładamy nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Bitą śmietanę mieszamy z posiekanymi orzechami i rozkładamy na jabłkach. Unosząc w górę brzegi serwety, zwijamy rulon.

  • krok 6

    Pieczenie: gotowy, dość długi strudel układamy po przekątnej lub zwijamy jak rogal na blasze wyłożonej pergaminem. Obficie smarujemy stopionym masłem, pieczemy 30–40 min w temp. 200ºC. Oprószamy cukrem pudrem, możemy podawać na ciepło.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama