
Strudel z jabłkami (Apfelstrudel)
- ocet jabłkowy: 10 ml
- cukier waniliowy: 32 g
- sok z cytryny: 15 ml
- bułka tarta: 50 g
- rum: 40 ml
- cukier: 100 g
- cynamon: 4 g
- bita śmietana: 200 g
- sól: 3 g
- olej słonecznikowy: 15 ml
- mąka: 250 g
- jabłka: 1 kg
- masło: 150 g
- jajka: 1 szt.
- rodzynki: 50 g
- orzechy włoskie: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka: obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie płatki. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z namoczonymi w rumie rodzynkami, cynamonem i szczyptą soli.
krok 2
Masło: roztapiamy. Do 100 g wsypujemy bułkę tartą i lekko ją rumienimy. Studzimy. Reszta płynnego masła będzie potrzebna do ciasta.
krok 3
Ciasto: z 1/2 szklanki ciepłej wody, jajka, octu, szczypty soli, 25 g roztopionego masła i oleju robimy emulsję. Łączymy ją z przesianą mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, musi być rozciągliwe. Formujemy kule, smarujemy pozostałym masłem, przykrywamy miską i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
krok 4
Rozciąganie: ciasto rozwałkowujemy tak cienko, jak to tylko możliwe. Przekładamy na oprószoną mąką serwetę i rozciągamy. Wkładając dłonie pod płat ciasta i unosząc je na kostkach palców, rozciągamy na boki. Grube brzegi odcinamy.
krok 5
Zwijanie: na powierzchni 2/3 ciasta rozsmarowujemy maślaną tartą bułkę i rozkładamy nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Bitą śmietanę mieszamy z posiekanymi orzechami i rozkładamy na jabłkach. Unosząc w górę brzegi serwety, zwijamy rulon.
krok 6
Pieczenie: gotowy, dość długi strudel układamy po przekątnej lub zwijamy jak rogal na blasze wyłożonej pergaminem. Obficie smarujemy stopionym masłem, pieczemy 30–40 min w temp. 200ºC. Oprószamy cukrem pudrem, możemy podawać na ciepło.

