Reklama

Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 490 kcal

Składniki:

2 szklanki (34 dag) mąki
25 dag masła
3/4 szklanki (18 dag) cukru
3 jajka
sól
50 dag malin
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/2 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
łyżka oleju
cukier puder

Kroki przygotowania:

W przesianej mące zrobić zagłębienie. Wsypać 6 łyżek cukru, 2 jajka i sól. Wymieszać i starannie
wyrobić ciasto.
Dodać masło (odłożyć 5 łyżek) i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Posmarować ciasto olejem i pozostawić na 1 godz.
W kąpieli wodnej ubić jajko z mąką kukurydzianą i 2 łyżkami cukru, dodać łyżeczkę skórki pomarańczowej
i powoli wlewać mleko, mieszając drewniana łyżką. Dodać szczyptę soli, całość ubijać, mieszając, aż do chwili otrzymania gęstego kremu.
Maliny opłukać, osuszyć, posypać resztą cukru i pozostałą skórką pomarańczową. Stopić resztę masła, lekko ostudzić.
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, uformować trójkąt i ułożyć delikatnie na blasze posypanej mąką.
Posmarować roztopionym masłem, rozsmarować krem i dodać owoce, pozostawiając dookoła wolne brzegi. Zawinąć brzeg do środka i uformować ciasto za pomocą grubej ściereczki.
Posmarować strudel resztą masła i piec 30 min w temp. 200°C. Pozostawić do wystygnięcia. Obficie posypać cukrem pudrem i podawać z dodatkiem lodów.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama