Przepis na strudel z pieczarkami
Składniki:
1/2 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
150 ml gęstej śmietany
3 jajka
2,5 szklanki maki
35 dag pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
■ Ziemniaki obrać, przepuścić przez praskę. Dodać śmietanę, jajka, szczyptę soli i 2 szkl. mąki, wyrobić
ciasto. Ulepić z niego kulę (ciasto jest dosyć kleiste). Ściereczkę posypać grubo pozostałą mąką, położyć ziemniaczaną kulę i dłońmi uformować placek.
■ Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pociąć na plastry. Podsmażyć na maśle, kiedy odparują, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z koperkiem. Przygotowane pieczarki rozłożyć równomiernie na placku i za pomocą ściereczki zlepić zgrabny strudel.
■ Piec w natłuszczonej formie 40 min w temp. 200 C. Przestudzony pokroić na plastry.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


