
Strudel ziemniaczany
- mleko: 30 ml
- ocet: 45 ml
- ziemniaki: 1 kg
- mąka pszenna: 515 g
- proszek do pieczenia: 12 g
- masło: 150 g
- kapusta biała: 500 g
- cebula: 1 szt.
- cukier: 50 g
- rodzynki: 30 g
- żółtko: 1 szt.
- płatki migdałowe: 100 g
- sól: 9 g
- pieprz czarny: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:500
- tłuszcz:30 g
- tłuszcz nasycony:15 g
- węglowodany:60 g
- cukry:10 g
- błonnik:6 g
- białko:12 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na strudel: ziemniaki gotujemy do miękkości i obieramy. Przeciskamy przez praskę, rozgniatamy lub mielimy przy pomocy robota kuchennego (z użyciem końcówki o małych oczkach). Przekładamy je do miski razem z 500 g mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Dodajemy 50 g miękkiego masła, mleko i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy na półtwarde ciasto. Przykrywamy je odstawiamy na chwilę, żeby odpoczęło.
krok 2
Farsz: w dużym rondlu rozgrzewamy pozostałe masło (może być też oliwa) i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy poszatkowną kapustę. Mieszamy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Oprószamy warzywa mąką i wlewamy odrobinej zimnej wody. Dobrze mieszamy, żeby uniknąć grudek. Dodajemy rodzynki i gotujemy farz na wolnym ogniu przez kwadrans, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Ponownie mieszamy, ale nie zagotowujemy.
krok 3
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm. Rozkładamy na nim duszoną kapustę, zwijamy je w rulon i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy strudel ziemniaczany żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy na złoty kolor (około pół godziny).
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,

