
Sos paprykowy
- czerwona papryka: 2 kg
- koncentrat pomidorowy: 40 g
- papryka chili: 3 szt.
- czosnek: 1 szt.
- ocet winny: 50 ml
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 1 łyżeczka
- papryka w proszku: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić sos paprykowy? Zaczynamy od umycia papryk i przełożenia ich na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Następnie skrapiamy je oliwą, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub rozgniatamy ostrzem noża, a następnie siekamy i rozgniatamy. Upieczoną paprykę obieramy ze skóry (jeszcze gorącą paprykę bell dobrze jest włożyć w torebkę foliową, wtedy skóra idealnie sama zacznie odchodzić) i kroimy.

iStock krok 2
Pokrojoną paprykę przekładamy z resztkami oliwy z pieczenia na patelnię, dodajemy czosnek i podgrzewamy wraz z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy. Papryka w trakcie duszenia powinna się sama rozpaść, ale możemy dodatkowo zblendować nasz sos paprykowy na idealnie gładką i jednolitą masę.

iStock

