
Chipsy z batatów sprawdzą się jako przekąska do chrupania w gronie przyjaciół, na przykład w trakcie wspólnego oglądania filmu lub transmisji sportowych. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania idąca w parze z nieoczywistym smakiem. Warto wzbogacić je ostrą papryką lub przyprawami korzennymi. Sprawdźcie nasz prosty przepis na pieczone chipsy z batatów.
- bataty (słodkie ziemniaki): 750 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 5 g
- słodka papryka: 3 g
- papryka ostra: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nastawiamy na 180°C w trybie góra-dół lub na 160°C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Bataty: myjemy i kroimy w cienkie plastry. Przepłukujemy je kilka razy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przekładamy je do miski. Oprószamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dodajemy oliwę. Delikatnie mieszamy, żeby oblepić wszystkie plasterki przyprawami.
krok 3
Pieczenie: tak przygotowane słodkie ziemniaki rozkładamy na blaszce. Nie powinny się ze sobą stykać. Pieczemy je przez około 20 minut. Gotowe chipsy z batatów powinny być lekko zarumienione.
Porady:
- Gdyby okazało się, że plasterki słodkich ziemniaków nie mieszczą się na jednej tacy, pieczmy je partiami. Jeśli używamy funkcji termoobiegu, możemy włożyć do piekarnika dwie blachy na raz – na środkową i dolną półkę. Należy zamienić je miejscami po upływie 10 minut, żeby domowe chipsy z batatów upiekły się równomiernie.
- Sugerujemy użycie słodkiej i ostrej papryki, ale możemy także wykorzystać inne przyprawy. Pieczone chipsy z batatów idą w parze z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon i imbir. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać je solą morską i ziołami prowansalskimi, na przykład rozmarynem, tymiankiem lub oregano.
- Jak zrobić chrupiące bataty z piekarnika? Ważnym krokiem jest wypłukanie surowych plasterków słodkich ziemniaków, żeby usunąć nadmiar skrobi. Możemy też zostawić je w zimnej kąpieli wodnej na około 30 minut.
- Ziemniaki powinniśmy dokładnie oczyścić za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki. Możemy je też po prostu obrać, ale nie warto pozbywać się skórki, bo kryje się w niej dużo błonnika pokarmowego.
- Plasterki batatów najlepiej zrobić za pomocą mandoliny lub robota kuchennego z przystawką do krojenia warzyw. Bardzo ważne jest, żeby miały jednakową grubość, inaczej nie upieką się równomiernie.
- Chipsy z batata możemy usmażyć na głębokim tłuszczu, ale jest to mniej zdrowa i bardziej kaloryczna opcja. Osobom na diecie polecamy upieczenie słodkich ziemniaków bez dodatku oliwy.
- Chrupiącą przekąskę ze słodkich ziemniaków możemy przygotować o dowolnej porze roku. Bataty są dostępne w sklepach i targach warzywnych przez cały czas. Wybierajmy okazy o jędrnej skórce i ceglastym odcieniu. Unikajmy przebarwionych lub obitych bulw.
- Jeśli przypadły Wam do gustu nasze chipsy, wypróbujcie również frytki z batatów. Je także można przyrządzić zarówno w piekarniku, jak i na patelni.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać chipsy z batatów?
Chrupiące chipsy z batatów warto upiec na niezobowiązujące spotkania ze znajomymi. Można je postawić obok innych słonych przekąsek lub przystawek warzywnych. Stanowią nietuzinkowy dodatek do mięsnych dań głównych. Chipsy z batata świetnie komponują się z różnymi aromatycznymi sosami, dipami i pastami. Podrzucamy kilka propozycji:
- Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy, którą najczęściej podaje się z pieczywem i chrupiącymi, świeżymi warzywami. Pasuje także do chipsów ze słodkich ziemniaków, zwłaszcza jeśli doprawimy je kminem rzymskim i kolendrą.
- Sos serowy – chociaż najczęściej spotykamy go w towarzystwie nachosów, zaryzykujmy i zaserwujmy go do batatów. Kremowy dip z intensywnego w smaku cheddara nada słodkawej przekąsce charakter.
- Domowy ketchup – w wersji tradycyjnej, czyli z pomidorów, z dodatkiem pieczonej papryki, z dyni lub cukinii.
- Sos aioli – powstaje z trzech prostych składników – żółtek, czosnku i oliwy. Podkręca smak każdej przekąski, a szczególnie dobrze komponuje się z ziemniakami, zarówno zwyczajnymi, jak i słodkimi. Jego bliskowschodnim odpowiednikiem jest sos toum, który jest prostą emulsją na bazie oleju.
- Guacamole – słony, kwaskowy, kremowy dip z awokado. Wiemy, że świetnie sprawdza się do chrupiących przekąsek, bo to najlepszy dip do chipsów z tortilli.
Bataty – historia, rodzaje i właściwości
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, pochodzą z terenów Ameryki Południowej i Środkowej. W Europie pojawiły się za sprawą geograficznych odkryć Krzysztofa Kolumba. Z kolei portugalscy żeglarze spopularyzowali je w Indiach, które są dzisiaj jednym z czołowych producentów batatów na świecie.
Obecnie znamy około 400 odmian słodkich ziemniaków. Różnią się między sobą kolorem miąższu i właściwościami zdrowotnymi. Na przykład bataty fioletowe zawierają antocyjany, czyli związki będące silnymi przeciwutleniaczami, które odgrywają znaczącą rolę w spowalnianiu procesów starzenia. Bataty czerwone są bogate w likopen. Pomaga on zapobiegać chorobom serca i niektórym nowotworom. Słodkie ziemniaki o żółtym miąższu cechuje wysokie stężenie karotenoidów, czyli substancji bogatych w luteinę, która pozytywnie wpływa na narząd wzroku.
Chipsy z batata czy tradycyjne?
Gotowe, pieczone chipsy z batatów możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dlatego mogłoby się wydawać, że słodkie ziemniaki są cenniejszym elementem diety niż zwykłe, polskie bulwy. Jak jest w rzeczywistości? Zawierają tyle samo białka, węglowodanów i tłuszczu, co może być istotną informacją dla osób liczących codziennie spożyte kalorie i makroskładniki, zwłaszcza na diecie redukcyjnej. Słodkie ziemniaki mają jednak dużą przewagę nad klasyczną odmianą pod względem zawartości witamin, wapnia i błonnika pokarmowego. Są doskonałym źródłem witaminy A, która w połączeniu ze wspomnianą już luteiną wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Pamiętajmy jednak, że kaloryczność przekąski zależy przede wszystkim od sposobu jej przyrządzenia. Jeśli zależy nam na zdrowym posiłku, przygotujmy pieczone chipsy z batatów.

