Porady:
- Warto wykorzystać nieco mniejsze szparagi średniej grubości. Są mniej łykowate, a dzięki temu jedzenie ich jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Nie wyrzucajmy zdrewniałych końcówek. Przydadzą się do przyrządzenia domowego bulionu warzywnego.
- Oprócz sałaty rzymskiej możemy użyć innych liści, na przykład szpinaku lub goryczkowego radicchio.
- Proponujemy zrobienie sałatki ze szparagami z sosem jogurtowym. Jeśli jednak nie chcemy, żeby potrawa zawierała laktozę, możemy przyrządzić dressing wyłącznie na bazie majonezu lub wykorzystać produkt sojowy.
- Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem smakuje doskonale w towarzystwie chrupiącej bagietki lub ziołowych grzanek z piekarnika.
- Przystępując do zakupu szparagów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim należy sprawdzić, czy ich główki mają intensywny zielony kolor i świeży zapach, a łodyżki są jędrne. To pozwoli nam cieszyć się prawdziwym smakiem tego warzywa.
- Możemy również wykorzystać białe szparagi. Podobnie jak zielone są soczyste i bardzo smaczne. Są też zdecydowanie grubsze, dlatego trzeba je wcześniej obgotować na parze lub w wodzie. Można je skropić oliwą, posypać ziołami i podpiec w piekarniku. Sprawdzą się również szparagi z patelni lub grillowane.
- Poza sezonem na to warzywo, który trwa zazwyczaj od początku maja do końca czerwca, sprawdzi się sałatka ze szparagami konserwowymi lub mrożonymi.
Notka redakcyjna:
Sałatka ze szparagami – dodatki
Lekka sałatka ze szparagów może występować w różnych odsłonach. My proponujemy skomponowanie zielonych warzyw z jajkiem na twardo, ale jeśli chcemy przyrządzić sałatkę na ciepło, możemy także zrobić jajko w koszulce lub sadzone. Szparagi w każdym wydaniu idą w parze z pomidorami – malinowymi, koktajlowymi lub suszonymi, marynowanymi w aromatycznej oliwie. Sposobów na wykonanie tego prostego, sezonowego dania jest wiele. Podpowiadamy kilka z nich.
- Sałatka ze szparagów i jajek z boczkiem – pomysł na sycący lunch z mięsnym dodatkiem. Chrupiące chipsy z boczku sprawdzą się tu doskonale, ale można także pomyśleć o wzbogaceniu sałatki filetem z kurczaka lub indyka.
- Zielona sałatka ze szparagów i awokado – pasują tu także ogórek i rzodkiewka oraz świeże zioła. Danie w tym wydaniu to zdrowa przekąska lub lekki lunch.
- Sałatka ze szparagami i truskawkami – do tego niecodziennego połączenia najlepiej przygotować dressing na bazie octu balsamicznego. Świetnie zagrają w tej kompozycji także orzechy laskowe.
- Wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami – sycąca propozycja, nawet na obiad. Warto posypać ją młodym koperkiem.
Sos do sałatki ze szparagami
Zaproponowaliśmy przyrządzenie lekkiego sosu na bazie jogurtu i majonezu, z dodatkiem bazylii, która podkreśla świeży, wiosenny profil dania. Sałatka ze szparagami świetnie komponuje się także z innymi dressingami, takimi jak:
- winegret – czyli prosty dodatek na bazie oliwy, soku z cytryny lub octu i musztardy.
- sos cezar – emulsja na bazie majonezu, z dodatkiem sosu worcestershire, musztardy, czosnku i posiekanego anchois. Sprawdza się jako dodatek do różnych kompozycji, nie tylko do klasycznej sałaty rzymskiej z grzankami.
- sos holenderski – maślany, kwaskowy dodatek do szparagów, jajek w koszulce i ryb pochodzący z klasycznej francuskiej kuchni.
- sos aioli – mocno czosnkowy dodatek, na bazie żółtek i oliwy. Jego arabski odpowiednik to sos toum, do którego nie używa się jajek.
Inne dania ze szparagami
Dzikie, zielone lub białe szparagi to wdzięczne warzywo, które można wykorzystać nie tylko do tworzenia lekkich sałatek, ale także do zup, tart, przekąsek i makaronów. Oto garść inspiracji:
- Makaron z kurczakiem i szparagami – z kremowym sosem na bazie śmietany i parmezanem. Dobry pomysł na uniwersalny, sycący obiad pełen witamin i białka.
- Jajecznica lub omlet ze szparagami – świetny, efektowny sposób na urozmaicenie śniadania. Dodajmy jeszcze pomidorki koktajlowe i szczypiorek dla pełni smaku.
- Szparagi w szynce – idealna przystawka lub lekka kolacja. Połączenie włoskiej szynki dojrzewającej, parmezanu i wiosennych warzyw zapewnia wyjątkowy i bogaty smak.
- Zupa szparagowa lub krem ze szparagów – coś na rozgrzanie i pobudzenie zmysłów. Najlepiej podawać z czosnkową grzanką z piekarnika.