
Surówka kopenhaska
- sałata lodowa: 170 g
- marchewka: 3 szt.
- konserwowe ogórki: 4 szt.
- cebula: 1 szt.
- natka pietruszki: 20 g
- czosnek: 1 ząbek
- musztarda: 40 g
- jogurt naturalny: 100 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie sałaty: dokładnie ją myjemy. Następnie odcinamy wierzchnie liście. Dzielimy warzywo na pół i usuwamy głąb. Do przygotowania surówki wystarczy nam jedna połowa sałaty, którą należy poszatkować. Na końcu wrzucamy ją do dużej miski.
krok 2
Marchewki: myjemy je oraz obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
krok 3
Ogórki konserwowe: ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
krok 4
Cebula: obieramy ją, a następnie szatkujemy na drobną kostkę.
krok 5
Natka pietruszki: myjemy ją pod bieżącą wodą, osuszamy za pomocą bawełnianej ściereczki i siekamy.
krok 6
Sos: do małego naczynia wrzucamy jogurt, musztardę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
krok 7
Składanie surówki: marchewki, ogórki konserwowe, cebulę oraz natkę pietruszki przekładamy do miski z sałatą. Dodajemy sos. Wszystko dokładnie mieszamy. Surówka kopenhaska jest gotowa do jedzenia.

