
Surówka z białej kapusty
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kapusta biała: 500 g
- sól: 2 g
- jabłka: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- koperek: 0.5 pęczka
- oliwa z oliwek: 15 ml
- sok z cytryny: 20 ml
- cukier: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Szatkowanie kapusty: kroimy ją ostrym nożem na drobne paseczki. Wrzucamy do miski, dodajemy sól i ugniatamy, aby puściła soki i zrobiła się miękka.
krok 2
Przygotowanie dodatków: myjemy i obieramy jabłko oraz marchewkę – w tym przypadku najpierw obieramy, a potem myjemy.
krok 3
Ścieranie: jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach, a marchewkę – na małych.
krok 4
Koperek: siekamy go drobno, a następnie wszystkie składniki dodajemy do kapusty.
krok 5
Dressing: surówka z białej kapusty jest już prawie gotowa. Na koniec polewamy ją oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy.

