Porady:
- Surówka z brokuła będzie najlepiej smakować, jeśli przed podaniem odstawimy ją na godzinę do lodówki, żeby się przegryzła. Jeśli jednak nie mamy czasu, możemy pominąć ten krok.
- Brokuła możemy poszatkować za pomocą malaksera lub thermomixa. Musimy jednak uważać, żeby nie pokroić go zbyt drobno. Chcemy, żeby małe różyczki były wyczuwalne i lekko chrupały.
- Majonez możemy zamienić na jogurt grecki lub naturalny. Jest to zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa. Można do niego dorzucić świeży czosnek. Powstanie w ten sposób klasyczny sos, który zazwyczaj podaje się do sałatki z brokułem.
- Surówka z brokułów jest potrawą wegetariańską, bezglutenową i nie zawiera laktozy. Jeśli chcemy, żeby była także odpowiednia dla osób, które nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych, możemy przyrządzić domowy wegański majonez. Surówka z brokuła do obiadu może być też zwyczajnie skropiona oliwą i sokiem z cytryny.
- Nasz zdrowy dodatek do drugiego dania będzie jeszcze bardziej aromatyczny i świeży, jeśli zamiast produktu z puszki dodamy ugotowaną kukurydzę zdjętą z kolby.
- Nie wyrzucajmy łodyg po odcięciu różyczek. Możemy zostawić je na później i przyrządzić z nich dania takie jak zupa krem z brokułów, śmietanowy sos do makaronu, stir fry lub zapiekanka warzywna. Trzon brokuła możemy także pokroić w mniejsze kawałki i ukisić. Uzyskamy w ten sposób ciekawą przekąskę lub dodatek do sałatek, który będziemy mieli zawsze pod ręką.
Notka redakcyjna:
Surówka z brokuła do obiadu – z czym podawać?
Prosta surówka z brokuła to świetny dodatek do drugiego dania. Dobrze komponuje się z cięższymi potrawami, które potrzebują przełamania w postaci świeżej, chrupiącej sałatki. Surówka brokułowa może zagościć na naszych stołach w połączeniu z:
Surówka z brokuła – inne wersje
Brokuł jest niezwykle wdzięcznym warzywem. Jego smak nie jest intensywny, dlatego można go łączyć z różnymi składnikami. Wymienione poniżej kombinacje to tylko niektóre przykłady na zmodyfikowanie surówki.
- Surówka z brokuła z sosem winegret – to nieco lżejsza wersja w porównaniu do wersji z kremowym dressingiem majonezowym. Możemy przyrządzić klasyczny francuski winegret, do którego wykonania potrzeba jedynie oliwy, soku z cytryny i musztardy. Możemy go też urozmaicić poprzez dodanie szalotki, syropu klonowego lub octu balsamicznego.
- Surówka z brokuła i jabłka – to bardziej kwaskowa wersja surówki. Można dodać do niej także pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe lub kiszone.
- Surówka z łodygi brokuła – stworzona w myśl filozofii zero waste, która zakłada, że powinniśmy wykorzystywać każdą część warzywa. Jeśli lubimy bardzo chrupiące surówki, ta opcja na pewno sprawdzi się w naszej kuchni.
- Surówka z brokuła i rzodkiewki – to zdecydowanie surówka brokułowa wiosenna, która sprawia, że tęsknimy za pierwszymi dniami ciepła. Składa się jedynie ze startych warzyw, szczypiorku, oliwy, soku z cytryny i przypraw.
- Surówka z brokuła z płatkami migdałów – to klasyczne połączenia, które od razu przychodzi na myśl, kiedy komponujemy dania z udziałem tego warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy prażone migdały dodali także do surówki.
- Surówka z brokuła w stylu coleslaw – oprócz różyczek użyjemy także łodyg pokrojonych w bardzo drobne paseczki. Do tego wystarczy dodać startą marchew, cebulę i majonez i brokułowa surówka coleslaw gotowa. Podajmy ją do dań typu fast food, żeby zaskoczyć domowników.
Sałatka z brokułami – czym się różni od surówki?
Surówkę, jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się z warzywa, które nie zostało poddane obróbce termicznej. Natomiast do sałatki dodamy obgotowane wcześniej brokuły. Możemy w ten sposób stworzyć samodzielne danie, takie jak sałatka z brokułem i kurczakiem. Obie wersje są zdrowe i pożywne, ale surowe brokuły mają więcej witamin i zawierają moc antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami.