
Surówka z brukselki
- brukselka: 200 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- czerwona kapusta: 50 g
- czerwona kapusta: 300 g
- nasiona selera: 5 g
- szczypiorek: 1 pęczek
- jogurt naturalny: 50 g
- majonez: 50 g
- musztarda: 5 g
- ocet jabłkowy: 30 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal107
- tłuszcz7g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany6g
- cukry5g
- błonnik4g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Brukselki myjemy, wycinamy głąby i ścieramy na tarce. Można je też po prostu drobno posiekać lub wrzucić wszystkie kapustki do malaksera i szybko je rozdrobnić.
krok 2
Małą czerwoną cebulę obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach (można też pokroić ją w plasterki). Kawałek czerwonej kapusty szatkujemy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno (można zastąpić natką pietruszki lub koperkiem).
krok 3
Do jednej miski przekładamy starte brukselki, kapustę, cebulę i marchewkę, dosypujemy nasiona selera (można je pominąć albo zastąpić selerem naciowym) i część szczypiorku. Mieszamy składniki.
krok 4
Do małej miseczki dodajemy jogurt naturalny, majonez, musztardę, ocet jabłkowy (lub inny, można też poratować się sokiem z cytryny). Dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą - ma powstać jednolity sos. Polewamy nim , a następnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę z brukselki posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy np. z udźcem z indyka pieczonym w rozmarynie i czosnku lub z kopytkami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

