
Surówka z czerwonej kapusty parzona
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- czerwona kapusta: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- konserwowe ogórki: 3 szt.
- jabłka: 2 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sok z cytryny: 2 łyżki stołowe
- musztarda: 0.5 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Czerwoną kapustę trzeba cienko poszatkować, następnie zagotować wodę, wrzucić kapustę i obgotować około 1 -1,5 minuty. Następnie całość trzeba odcedzić na sitku. Następnie należy przelać wszystko zimną wodą, dobrze odsączyć, kapustę przełożyć do szerokiego naczynia, dodać pokrojone kwaszone ogórki, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i utarte słodkie jabłka. Należy całość doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.


