Porady:
- Nasz przepis na surówkę z dyni możemy nieco zmodyfikować np. dodając do niej zamiast orzechów włoskich np. sezam biały lub czarny, nasiona chia, pestki dyni, siemię lniane, etc.
- Surówkę z dyni według uznania można doprawić szczypta soli i pieprzu - sprawdzi się pieprz czarny lub biały.
- Surówkę z dyni możemy przygotować również w wersji na ostro – wystarczy dodać do niej drobno posiekaną papryczkę chilli lub doprawić ją sproszkowaną ostrą papryką, lub pieprzem cayenne.
Notka redakcyjna:
Jak wybrać odpowiednią dynię na surówkę?
Surówkę z dyni najlepiej przygotować z dyni Hokkaido – jest to najpopularniejsza odmiana tego warzywa, a co za tym idzie również najtańsza i najłatwiej dostępna. Charakteryzuje się ona stosunkowo niewielkimi rozmiarami (jej waga waha się od 1 do 3 kg) oraz pomarańczowo-czerwonym miąższem o niezwykle intensywnym słodkim smaku. Jedną z często podkreślanych przez dietetyków zalet dyni jest niska kaloryczność oraz bogactwo substancji odżywczych. Jest ona wartościowym źródłem beta-karotenu (stąd jej pomarańczowy kolor), witaminy A, E i C oraz substancji mineralnych, w tym przede wszystkim: wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Oprócz tego dynia zawiera również sporo błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
Surówka z dyni to nie jedyne zastosowanie kulinarne dyni Hokkaido, bowiem cechuje się ona niezwykle uniwersalnym zastosowaniem. Możemy przygotować z niej zupę krem, gładkie purée, zdrowe frytki z piekarnika, warzywne curry, leczo, racuchy, muffiny czy nawet lody. Dynia świetnie sprawdza się także do przygotowania musów, soków i przecierów dla najmłodszych amatorów dobrych smaków.