
Surówka z kiszonej kapusty
- kapusta kiszona: 300 g
- jabłka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- olej: 30 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal100
Sposób przygotowania
krok 1
Surówka z kiszonej kapusty jest tak łatwa w przygotowaniu, że nawet osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, zrobią ją bez najmniejszego problemu. Spróbuj kiszoną kapustę – jeśli jest kwaśna, przełóż ją na sito i przeleją zimną wodą, rękoma odciśnij nadmiar wody i pokrój na mniejsze części, ale nie za drobne. Jeśli kapusta nie jest bardzo kwaśna pomiń płukanie jej. Pokrojoną kiszoną kapustę przełóż do naczynia, które pozwoli na dokładne wymieszanie składników. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę oraz jabłko obierz ze skórki i umyj w zimnej wodzie. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko, marchewkę i cebulę dodaj do kapusty, polej olejem. Przypraw surówkę do smaku solą i obficie pieprzem, dokładnie wymieszaj. Podstawowa wersja surówki z kiszonej kapusty gotowa. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do surówki z kiszonej kapusty drobno posiekaną natkę pietruszki.

iStock

