Porady:
- Do surówki z rzodkiewki najlepszy będzie gęsty jogurt naturalny typu bałkańskiego lub islandzki skyr.
- Z liści rzodkiewek możemy zrobić sałatkę lub zielone pesto. Mają podobny smak do różowych korzeni, jednak są bardziej delikatne. Świetnie sprawdzą się także w koktajlach owocowo–warzywnych.
- Zamiast jogurtu możemy dodać śmietanę 12% lub 18%.
- Jeśli chcemy podkręcić trochę smak surówki, dodajemy odrobinę soku z cytryny.
- Zamiast koperku możemy wykorzystać także inne zioła z domowego ogródka – natkę pietruszki, szczypiorek lub kolendrę.
Notka redakcyjna:
Surówka z rzodkiewki – propozycje dodatków
Klasyczny przepis na surówkę z rzodkiewki możemy wzbogacić o dodatek zielonego ogórka lub sałaty masłowej. Poniżej kilka najciekawszych propozycji na przystawki z rzodkiewką w roli głównej:
- sałatka wiosenna – czyli liście sałaty w kompozycji z rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i jajkiem,
- tatar z cukinii i rzodkiewki – pożywna przekąska z dodatkiem orzechów włoskich i świeżych ziół,
- sałata z rzodkiewką i śmietaną – do prostej sałaty ze śmietaną dodajemy rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki lub paski.
Surówka z rzodkiewek – pełna wartości odżywczych
Niepozorna surówka z rzodkiewek zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem potasu, który nazywany jest „pierwiastkiem życia”. Usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację.
Ma niewielką ilość kalorii, więc jest odpowiednia dla osób na diecie, a przy tym dba o nasz zdrowy wygląd. To zasługa siarki, która znajduje się w uroczych, różowych bulwach, a przy tym jest głównym budulcem włosów i paznokci.
Nie tylko sałatki i surówki z rzodkiewek
Urocze, różowe główki i liście rzodkiewki możemy wykorzystać w kuchni do wielu różnych potraw, takich jak:
Świetnym dodatkiem do wielu różnych dań są marynowane lub kiszone rzodkiewki, którymi możemy cieszyć się również poza sezonem.