Porady:
- Surówka z młodej kapusty z majonezem będzie bardziej kaloryczna, ale zyska też dodatkowy smak. Zamiast niego można dodać jogurt lub śmietanę.
- Dressing nie jest obowiązkowy i nie każdy go lubi. Niektórzy zadowalają się jedynie dodatkiem soli i pieprzu. Żeby jednak dodać kapuście więcej smaku, warto skropić ją dodatkowo oliwą i sokiem z cytryny. Sprawdzi się też winegret.
- Ten dodatek obiadowy można wzbogacić też o inne składniki, dobrze sprawdzi się tu surówka z młodej kapusty i ogórka. Odpowiedni będzie zarówno świeży, jak i kiszony.
- Surówka z młodej kapusty colesław będzie idealna do domowych burgerów, kotletów ziemniaczanych i kopytek.
Notka redakcyjna:
Surówka z młodej kapusty - modyfikacje
Jednym ze wspomnień z dzieciństwa są surówki dodawane do obiadów – niektóre dzieci za nimi przepadały, inne wręcz nie znosiły. Klasyczną „zieleniną” podawaną do posiłku była surówka z młodej kapusty. Dzisiaj doceniamy jej lekkość i świeżość. A do tego jest tanim i zdrowym dodatkiem obiadowym. Świetnie pasuje do mięs, szczególnie tych bardziej tłustych.
Surówki z młodej kapusty różnią się między sobą dodatkami. Najczęściej sięgamy po startą marchewkę oraz drobno posiekany koperek. Można ją też podać z:
- pomidorkami koktajlowymi,
- rzodkiewkami,
- papryką,
- ogórkiem,
- cienko pokrojoną cebulą,
- ziemniakami - ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę.
Surówka z młodą kapusta nabierze charakteru, jeśli oddamy do niej:
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- odrobinę chili,
- musztardę,
- miód,
- chrzan.
Młoda kapusta w kuchni
Od maja do sierpnie trwa sezon na młodą kapustę. W smaku jest zdecydowanie delikatniejsza od białej i czerwonej. Dużo osób ceni w tym warzywie jego słodycz. Surówka z młodej kapusty z koperkiem to nie jedyny sposób na jej przygotowanie.
- W bardzo prosty sposób można z niej zrobić inne danie, zapewne dobrze znane nam z dzieciństwa – łazanki z młodą kapustą.
- Potrawą trochę nawiązującą do tradycyjnych dań, a jednocześnie dla wielu z nas zupełnie nową mogą być tureckie gołąbki z młodej kapusty. Nadają się one świetnie na przystawkę – w zblanszowanych liściach kapusty znajdziemy mięsny farsz. Wszystko jest gotowane w bulionie i na tyle małe, że wygodnie można zjeść takiego gołąbka na dwa gryzy.
- Jeśli natomiast chcemy eksperymentować w kuchni, warto spróbować przepis na spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem. Jest to nietypowy obiad z dużą ilością warzyw.
- Żeby zachować smak nowalijek, to polecamy przepis na młodą kapustę na zimę.