Porady:
- Nasz przepis na surówkę z kiszonych ogórków możemy nieco zmodyfikować, dodając do niej chrupiące warzywa, np. pora, który nada całości nieco ostrego posmaku, a do tego świetnie będzie komponował się z cebulą. Jeśli nie mamy pora, a zależy nam na ostrości naszej surówki z kiszonych ogórków, to możemy dodać papryczki chilli.
- Przepis na surówkę z kiszonych ogórków możemy wzbogacić również o czosnek – najlepiej przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ząbków czosnku z przetworów z ogórków kiszonych.
- Jeśli chcemy nieco złagodzić kwaśny smak ogórków kiszonych, to do surówki możemy dodać jabłko – najlepiej słodko-winne (rekomendowane odmiany: Ligol, Rubin, Gala, Delikates).
- Ważnym składnikiem surówki z kiszonych ogórków do obiadu jest zielenina – możemy wykorzystać koperek (jak w naszym przepisie) lub zastąpić go pietruszką czy też szczypiorkiem (jeśli zdecydujemy się na tę opcję, to możemy zrezygnować z podania cebuli).
Notka redakcyjna:
Surówka z kiszonych ogórków do obiadu
Surówka z kiszonych ogórków świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy pomysłu na surówkę do obiadu – przygotowuje się ją na bazie produktów, które niemal każdy z nas ma w swojej lodówce. Ponadto taka surówka jest ciekawą propozycją podania domowych ogórków kiszonych. Możemy serwować ją do różnego rodzaju dań obiadowych, np. do kotleta schabowego lub drobiowego z purée ziemniaczanym czy też kąsków z kurczaka z frytkami. Będzie dobrze komponować się również z daniami w sosie, np. bitkami czy gulaszem. Przygotowując surówkę z kiszonych ogórków, warto pamiętać, że możemy ją nieco zmodyfikować, dodając do niej swoje ulubione dodatki, np. paprykę (w tym papryczkę chilii jeśli jesteśmy amatorami ostrych smaków), pora czy też jabłko.