Porady:
- Starte jabłko możemy skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, nie przelewajcie pora wrzątkiem.
- Z kolei jeśli wolicie więcej słodyczy, dodajcie jeszcze jedno jabłko i odrobinę cukru.
- Surówkę z pora można od razu podać do obiadu. Jednak lepiej smakuje, gdy przed podaniem schłodzimy ją w lodówce – wystarczy dosłownie 20 min.
- Zamiast majonezu i śmietany, możemy dodać jogurt.
- Koperek można zastąpić innymi ziołami, np. natką pietruszki.
Notka redakcyjna:
Co dodać do surówki z pora?
Tradycyjna surówka porowa składa się z trzech podstawowych składników – pora, marchewki i jabłka. Ten klasyczny przepis możecie jednak rozbudowywać o inne zdrowe dodatki, takie jak:
- papryka – myjemy ją, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do podstawowego przepisu.
- kalarepa – obieramy ją z twardej skórki i szatkujemy w cienkie paski,
- kukurydza – pamiętamy o tym, aby dokładnie odsączyć ją z zalewy, inaczej surówka podejdzie wodą,
- ananas – jeśli jest z puszki, odsączamy go z zalewy i kroimy w trójkąciki. Możecie zastąpić nim jabłko,
- gruszka – również alternatywa dla jabłka. Jeśli owoc jest miękki, lepiej pokroić go nożem, bo podczas ścierania na tarce może się rozpaść,
- dynia – myjemy ją, wyjmujemy pestki i ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- zielony groszek – odsączamy z zalewy i dodajemy do podstawowych składników,
- świeży ogórek – dokładnie myjemy i kroimy w cienkie słupki razem ze skórką,
- rzodkiewka – pokrojona w cienkie paseczki doda surówce wyrazistego, ostrego smaku.
Por świetnie smakuje również w prostych zestawieniach, których przykłady znajdziecie w przepisach na: prostą surówkę z pora, surówkę z pora i jabłka lub surówkę z pora i selera.
Do jakich potraw podać surówkę z pora?
Surówka z pora świetnie pasuje do dań z grilla, ryb pieczonych lub smażonych w panierce. Jest doskonałym uzupełnieniem klasycznych zestawów, takich jak:
Porowa surówka dobrze komponuje się również z daniami wegetariańskimi. Możecie ją podać do:
Pełna witamin surówka z pora
Składniki tej prostej surówki są źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów:
- por – jest niskokaloryczny i obniża szkodliwy cholesterol. Ponadto ma działania antyseptyczne, czyli zwalcza szkodliwe toksyny i bakterie. Por zapewnia dużą dawkę witamin z grup A, B i C. Zawiera m.in. wapń, potas i fosfor,
- marchewka – to przede wszystkich ogromne źródło beta–karotenu, który odpowiada za prawidłowy wzrok, odporność i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Zawiera dużo błonnika i witamin: C, B6, E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas,
- jabłko – to także niskokaloryczne bogactwo witamin: C, B i E, błonnika pokarmowego i antyoksydantów.