Porady:
Wyśmienity sos do surówki z sałaty lodowej
Idealna surówka z sałaty lodowej wymaga ostatecznego szlifu w postaci wyrazistego, pysznego sosu. Prosta, a zarazem bardzo udana opcja, to sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem aromatycznych ziół, takich jak tymianek, oregano, bazylia, pietruszka. Do surówki z sałaty lodowej możemy też przyrządzić: sos winegret, sos musztardowo-miodowy, sos słodko-kwaśny, sos jogurtowo-koperkowy.
Do czego podawać surówkę z sałaty lodowej?
Mamy cały wachlarz możliwości – od typowych obiadów z mięsem i ziemniakami (albo ryżem, kaszą) w roli głównej, po potrawy z grilla czy dania typu shoarma. Surówka doskonale sprawdzi się także jako dodatek do kotlecików warzywnych, omletów na ostro i placków tortilla.
Notka redakcyjna:
Surówka z sałaty lodowej do obiadu
Surówka z sałaty lodowej sprawdzi się zawsze, gdy szukamy ciekawego, niebanalnego dodatku do obiadu. Kiedy znudzą nam się zwyczajne surówki i jarzynki na ciepło, kiedy nie mamy zamiaru po raz kolejny serwować do obiadu mizerii, marynat czy ogórków kiszonych, z pomocą przychodzi surówka z sałaty lodowej, która urzeknie nas nietuzinkowym smakiem, lekkością, świeżością i wiosenną aurą.
Pomysły na surówkę z sałaty lodowej
Surówkę z sałaty lodowej możemy wykonać w wielu różnych wersjach, od minimalistycznej, dwu- lub trzyskładnikowej, po bogatą, naszpikowaną mnóstwem różnych dodatków. W najprostszym wariancie wystarczy do porwanej na kawałki sałaty lodowej dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub posiekanego ogórka, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszać. Tę wersję surówki zrobimy w ekspresowym tempie, więc to bardzo dobra opcja dla zabieganych.
Możemy też pokusić się o trochę bardziej rozbudowaną, obfitującą w rozmaite dodatki (niekoniecznie tylko warzywne) opcję surówki z sałaty lodowej. Szczególnie warto wypróbować takie składniki jak: papryka, kukurydza, czerwona fasola, groszek, starta marchewka, natka pietruszki, oliwki, rzodkiewki, czerwona cebula, seler naciowy, ser feta, ser kozi, winogrona, granat, pomarańcza, żurawina.