
Sushi California Maki
- nori: 8 szt.
- ryż: 4 szklanki
- ocet ryżowy: 45 ml
- cukier trzcinowy: 15 g
- sól: 2 g
- sezam: 30 g
- awokado: 1 szt.
- ogórek: 1 szt.
- surimi (paluszki krabowe): 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić california maki? Gotujemy ryż do sushi zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy ogórka i kroimy wzdłuż na 4 ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w mniejsze paski. Awokado kroimy na pół usuwamy pestkę, wydrążamy łyżką cały miąższ i kroimy w paski. Robimy zaprawę do ryżu do sushi: łączymy ocet ryżowy z solą i cukrem, chwilę podgrzewamy, aby całość się rozpuściła. Ugotowany ryż polewamy zaprawą, delikatnie mieszając drewnianą łyżka. Najlepiej robić to w szklanej lub drewnianej misie - niewskazane są aluminiowe naczynia. Ryż studzimy - możemy rozłożyć go na paterze i wachlować wachlarzem.

StockFood krok 2
Bambusową matę do sushi wykładamy folią spożywczą przezroczystą. Wykładamy równomiernie ryż, a na niego dociskamy nori. Z jednej węższej strony układamy w rzędzie składniki: surimi, kawałki awokado i ogórka. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Odstawiamy california maki do lodówki na około 30 minut. Schłodzony rulon kroimy na osiem kawałków i każdy obtaczamy z brzegu w sezamie. California maki sushi gotowe!

StockFood

