
Sushi z łososiem
- ryż: 200 g
- ocet ryżowy: 5 łyżek stołowych
- cukier: 1.5 łyżki stołowe
- sól: 0.5 łyżeczki
- łosoś wędzony: 100 g
- serek śmietankowy: 50 g
- ogórek: 1 szt.
- nori: 4 szt.
- wasabi: 10 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:150
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie ryżu: ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą – 2-3 razy, aż woda będzie przezroczysta, bez charakterystycznego osadu. Ryż zalewamy w garnku wodą w promocji 1:2 (podwójna ilość wody niż ryżu). Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy maksymalnie gaz/moc palnika i gotujemy przez ok. 15 minut, sprawdzając, czy nie przywiera do dna garnka. Powinien wchłonąć całą wodę, więc raz po raz warto go przemieszać. Po tym czasie zdejmujemy z palnika, odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Dla lepszego efektu, zawijamy w ścierkę i koc, odstawiamy na 20 minut. Ryż powinien być sypki, nie za miękki, ale ugotowany.
krok 2
Przygotowanie zaprawy do sushi: w rondelku łączymy ocet, cukier i sól. Zagotowujemy, odstawiamy do przestudzenia.
krok 3
Przygotowanie ryżu: gotowy ryż do sushi przekładamy na szerokie naczynie – najlepiej drewniane i za pomocą drewnianej łyżki rozprowadzamy po całej powierzchni, aby przestudzić ziarenka. Możemy wachlować je wachlarzem. Polewamy zaprawą do sushi i mieszamy.
krok 4
Przygotowanie składników: ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, delikatnie odcinając gniazda nasienne. Łososia kroimy w paski.
krok 5
Zwijanie sushi: na bambusowej macie kładziemy arkusz nori (śliską stroną do maty). Nakładamy na niego równomiernie porcję przestudzonego ryżu – zostawiając z jednej strony 2-3 cm puste (łatwiej będzie skleić sushi). Całość smarujemy serkiem śmietankowym. Wzdłuż drugiego boku w warstwie ryżu robimy wgłębienie palcem. Smarujemy je porcją wasabi, układamy kawałki łososia, dodajemy ogórka. Całość zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od strony z dodatkami (pomagamy sobie przy tym dociskając matą), a kończąc na pustym kawałku, zaklejając w ten sposób rolkę. Postępujemy analogicznie z pozostałymi arkuszami i porcją składników. Gotowe rolki sushi kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości ok. 1,5 cm.

