
Suszona wołowina
- polędwica wołowa: 600 g
- sól: 15 g
- cukier: 30 g
- papryka w proszku: 10 g
- woda: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Polędwica: mięso myjemy, dokładnie osuszamy i mrozimy ją w zamrażalniku przez minimum 4 godziny lub przez całą noc (czas nie jeśli wliczony w czas przygotowania suszonej wołowiny).
krok 2
Krojenie: polędwicę kroimy bardzo ostrym nożem, na cieniutkie plasterki 2–3 mm, im cieńsze tym lepiej.
krok 3
Marynata: wodę, sól, cukier i paprykę łączymy w misce. Porcjami wkładamy jeszcze lekko zamrożone plastry polędwicy (łatwiej je otoczyć w przyprawach) i namaczamy je z dwóch stron w sosie. Tak przygotowane odkładamy na deseczkę kuchenną.
krok 4
Piekarnik: nagrzewamy do 60–65°C.
krok 5
Przygotowanie mięsa: nabijamy plastry polędwicy na dwa patyczki do szaszłyków, aby luźno wisiała, zachowując niewielkie odległości.
krok 6
Suszenie: patyczki z nadzianym mięsem układamy na kratce z wyposażenia piekarnika. Suszona wołowina powinna być gotowa po około 4 godzinach suszenia.

