Reklama

Suszona wołowina znana także jako beef jerky jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. Robi się ją z polędwicy, np. z ligawy. Zyskała duże grono wielbicieli również w Polsce i znajdziemy ją w większości sklepów. Możemy też z łatwością przygotować ją w domu, co jest zdecydowanie tańsze, a do tego sami decydujemy o składnikach. To z pewnością idealna przekąska na dłuższe wyprawy turystyczne. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na suszoną wołowinę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Polędwica: mięso myjemy, dokładnie osuszamy i mrozimy ją w zamrażalniku przez minimum 4 godziny lub przez całą noc (czas nie jeśli wliczony w czas przygotowania suszonej wołowiny).

  • krok 2

    Krojenie: polędwicę kroimy bardzo ostrym nożem, na cieniutkie plasterki 2–3 mm, im cieńsze tym lepiej.

  • krok 3

    Marynata: wodę, sól, cukier i paprykę łączymy w misce. Porcjami wkładamy jeszcze lekko zamrożone plastry polędwicy (łatwiej je otoczyć w przyprawach) i namaczamy je z dwóch stron w sosie. Tak przygotowane odkładamy na deseczkę kuchenną.

  • krok 4

    Piekarnik: nagrzewamy do 60–65°C.

  • krok 5

    Przygotowanie mięsa: nabijamy plastry polędwicy na dwa patyczki do szaszłyków, aby luźno wisiała, zachowując niewielkie odległości.

  • krok 6

    Suszenie: patyczki z nadzianym mięsem układamy na kratce z wyposażenia piekarnika. Suszona wołowina powinna być gotowa po około 4 godzinach suszenia.

Porady:

  • Na dół piekarnika należy położyć formę z wyposażenia piekarnika lub wyłożyć folią aluminiową. Podczas suszenia, zwłaszcza podczas 1 godziny, będzie wypływał z mięsa płyn.
  • Do przygotowania mięsa możemy użyć suszarkę do grzybów, owoców. Czas suszenia jest porównywalny do tego z piekarnika.
  • Jeśli mięso pokroimy troszkę grubiej, wtedy czas pieczenia wydłużamy do ok. 6 godzin.
  • Ważnym dodatkiem do suszonej wołowiny jest marynata, to ona w głównej mierze nadaje smak mięsu. Możemy przygotować ją z sosu sojowego, do którego dodajemy ulubione przyprawy: pieprz, zioła, czosnek czy paprykę w proszku. Można użyć także ekstrakt dymu wędzarniczego.
  • Fanom azjatyckich smaków zachęcamy do dodania do sosu sojowego imbiru świeżego lub suszonego oraz odrobinę przyprawy curry.
  • Gotową suszoną wołowinę trzymamy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Długość czasu przechowywania zależy od stopnia wysuszenia mięsa. Im bardziej sucha, tym czas przechowywania automatycznie wydłuża się.
  • Czas przygotowania może nas przerazić. Jednak składa się na niego głównie mrożenie oraz suszenie, faktycznej pracy jest tylko kilka minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama