Porady:
- Aby śmietana dodawana do sosu grzybowego z suszonych grzybów się nie zwarzyła należy ją wcześniej zahartować, czyli lekko podnieść jej temperaturę. Dzięki temu sos będzie miał idealną konsystencję i się nie rozwarstwi.
- Jeśli chcecie, aby sos grzybowy z suszonych grzybów był jeszcze bardziej aromatyczny, posypcie go na wierzchu posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli nie macie świeżych ziół, równie dobrze sprawdzą się te mrożone.
- Sos z grzybami suszonymi można też przygotować w wersji wegańskiej. W tym przypadku masło zastępujemy olejem, a zamiast kremówki dolewamy na patelnię śmietankę sojową lub mleczko kokosowe.
- Sos grzybowy z suszonych grzybów warto od razu ugotować w większej ilości na zimę. Wystarczy przełożyć gorące danie do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcić, a następnie pasteryzować w garnku lub piekarniku przez 20 minut.
- Aby sos z suszonych grzybów był gęstszy, możecie dodać do niego zasmażkę z mąki pszennej lub zawiesinę z mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą. W wersji bezglutenowej sos można zagęścić garścią tartego sera. Najlepiej sprawdzą się tutaj twarde gatunki sera typu parmezan, grana padano czy pecorino.
Notka redakcyjna:
Sos grzybowy z suszonych grzybów – dodatki
Podstawowy przepis na sos grzybowy składa się tylko z kilku produktów, jednak można go urozmaicić dowolnymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się tu zioła, przyprawy, szczególnie tymianek, rozmaryn, majeranek i jałowiec. Nieco mniej popularnymi, choć równie dobrze pasującymi do grzybów przyprawami są anyż, cynamon i gałka muszkatołowa. Te korzenne aromaty wydobywają z grzybów to, co najlepsze.
Kolejnym dodatkiem, który wzbogaci sos grzybowy z suszonych grzybów, jest także sos sojowy. Jego smak i aromat idealnie pasuje do wszystkich grzybowych dań, więc wszyscy grzybiarze powinni trzymać buteleczkę tego płynu w swoich kuchniach. Jeśli nie macie o pod ręką, możecie zastąpić go także sosem worcestershire lub odrobiną domowej przyprawy maggi.
Moczenie suszonych grzybów
Jak zrobić sos z suszonych grzybów? Ten przepis jest dość prosty w przygotowaniu, jednak wymaga trochę czasu, gdyż najpierw musimy najpierw porządnie namoczyć grzyby. Jak długo należy to robić? Część przepisów sugeruje około 30 minut, podczas gdy inne wspominają nawet o całej nocy. Czas moczenia zależy od stopnia wysuszenia oraz wielkości plasterków, w jakie grzyby zostały pokrojone przed ususzeniem. Niewielkie kawałki muszą moczyć się tylko 1 godzinę, natomiast te większe, kilkakrotnie dłużej. Powinniśmy też pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody z moczenia grzybów. Ten płyn ma w sobie mnóstwo aromatu, więc warto podlewać nim grzyby podczas duszenia.
Sos z suszonych grzybów – do czego?
Ten sos to jeden z najpyszniejszych dodatków do różnych dań z ziemniaków. Jednym z najpopularniejszych przysmaków są oczywiście kopytka z sosem grzybowym z grzybów suszonych, ale z tym sosem doskonale będą smakowały również placki ziemniaczane, kiszka, babka, pyzy i kluski.
Dobrym połączeniem są także różnego rodzaju mięsa z sosem grzybowym. W restauracyjnych menu często spotkamy steki, kotlety lub polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów. Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów idealnie pasuje do dziczyzny, a jasny do kurczaka, indyka czy kaczki. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, grzyby świetnie też łączą się z rybami, dlatego dobrym pomysłem będzie też łosoś lub pstrąg w sosie grzybowym.
Z kolei w wersji wegetariańskiej, ten dodatek urozmaici wszelkiego rodzaju makarony. Warto go podać zarówno z grubymi wstążkami tagliatelle czy papardelle, jak i krótkimi rurkami, świderkami czy muszelkami. Pysznie smakują też wegetariańskie gołąbki z sosem grzybowym.