Suszony-pieczony dorsz w śmietanie
Przepis na suszonego - pieczonego dorsza w śmietanie.
Składniki:
Suszony dorsz w kawałkach, bez ości i skóry- 400g,
1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
2 średnie cebule,
1 opakowanie śmietany,
3 łyżki mąki,
100 ml mleka,
1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatałowej,
pół łyżeczki pieprzu czarnego,
2 listki laurowe,
5 łyżek stołowych startego sera żółtego,
100g pokrojonych w krążki czarnych oliwek (opcjonalnie)
Kroki przygotowania:
1) Suszonego dorsza moczymy w wodzie przez 24 godziny, często zmieniając wodę.
Suszony dorsz zawiera średnio 20% soli, odpowiednio długi czas moczenia
spowoduje jego odsolenie.
2) Smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę w ten sposób, aby były bardziej ugotowane
niż usmażone.
3) Smażymy cebulę i dodajemy do niej pokrojonego w kostkę dorsza. Pieprzymy i
dodajemy pokruszone listki laurowe. Dusimy razem przez około 20 minut.
4) W miseczce mieszamy mleko z mąką, dodajemy gałkę muszkatałową.
5) Dodajemy do ryby, mieszamy.
6) Przenosimy całość do miski, dodajemy ziemniaki i oliwki (opcjonalnie). Mieszamy
wszystko dokładnie.
7) Przenosimy do naczynia żaroodpornego.
8) Na wierzchu rozprowadzamy śmietanę, posypujemy tartym żółtym serem, pieprzymy i
dodajemy troszeczkę gałki muszkatałowej.
9) Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180-200 stopni celcjusza.
1 z 1

suszony_pieczony_dorsz_w_smietanie
Suszony-pieczony dorsz w śmietanie


