
Świąteczna kanapka z resztek
- chleb: 400 g
- majonez: 2 łyżki stołowe
- musztarda: 2 łyżeczki
- sos żurawinowy: 4 łyżki stołowe
- szpinak: 25 g
- prażona cebulka: 3 łyżki stołowe
- indyk: 250 g
- kiełbaski: 6 szt.
- udka z kurczaka: 150 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal504
- tłuszcz25g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany42g
- cukry7g
- błonnik2g
- białko27g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie pieczywa: odcinamy około 3 cm pokrywkę z wierzchu okrągłego, pszennego bochenka. Wydrążamy większość miąższu z obu części. Pozostawiamy warstwę przy skórce o grubości około 1 cm. Chleb, który wyjęliśmy ze środka, możemy wykorzystać do zrobienia grzanek do sałatki lub zupy krem.
krok 2
Sosy: łączymy majonez z musztardą. Rozsmarowujemy 2 łyżki mieszanki na wewnętrznej stronie bochenka i 1 łyżkę na pokrywie. W górnej części kanapki umieszczamy większość sosu żurawinowego.
krok 3
Warstwy: wkładamy do pokrywy z sosem żurawinowym połowę szpinaku, prażoną cebulkę i połowę pieczonego indyka pokrojonego w plastry. Resztę mięsa umieszczamy na spodzie bochenka. Polewamy je pozostałym sosem z żurawiny. Kolejna warstwa to kiełbaski (na przykład zapieczone wcześniej w cieście francuskim, tzw. pigs in a blanket) – należy przekroić je wzdłuż na pół i ciasno ułożyć w bochenku. Na nich ląduje farsz z indyka (najczęściej składa się z chleba, masła, cebuli, czosnku, bulionu, jajek i ziół) oraz reszta szpinaku.
krok 4
Świąteczna kanapka z resztek: zamykamy bochenek pokrywką. Lekko dociskamy, a następnie szczelnie owijamy folią spożywczą. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Przed podaniem kroimy na 4 lub 6 części.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

