Reklama

Świąteczna kanapka z resztek to sposób na wykorzystanie wszystkich pyszności z uroczystego obiadu. Pieczywo wypełniają nie tylko plastry mięsa i pozostałości nadzienia, ale także sos żurawinowy, kiełbaski i szpinak. Ta obfita przekąska wywodzi się z tradycji brytyjskiej, gdzie pieczony indyk jest głównym daniem w Boże Narodzenie. Równie dobrze można jednak wykorzystać dowolne mięso, na przykład karkówkę lub schab. Kanapka z pieczenią przedłuży Wam świąteczną radość.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal504
  • tłuszcz25g
  • tłuszcz nasycony5g
  • węglowodany42g
  • cukry7g
  • błonnik2g
  • białko27g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie pieczywa: odcinamy około 3 cm pokrywkę z wierzchu okrągłego, pszennego bochenka. Wydrążamy większość miąższu z obu części. Pozostawiamy warstwę przy skórce o grubości około 1 cm. Chleb, który wyjęliśmy ze środka, możemy wykorzystać do zrobienia grzanek do sałatki lub zupy krem.

  • krok 2

    Sosy: łączymy majonez z musztardą. Rozsmarowujemy 2 łyżki mieszanki na wewnętrznej stronie bochenka i 1 łyżkę na pokrywie. W górnej części kanapki umieszczamy większość sosu żurawinowego.

  • krok 3

    Warstwy: wkładamy do pokrywy z sosem żurawinowym połowę szpinaku, prażoną cebulkę i połowę pieczonego indyka pokrojonego w plastry. Resztę mięsa umieszczamy na spodzie bochenka. Polewamy je pozostałym sosem z żurawiny. Kolejna warstwa to kiełbaski (na przykład zapieczone wcześniej w cieście francuskim, tzw. pigs in a blanket) – należy przekroić je wzdłuż na pół i ciasno ułożyć w bochenku. Na nich ląduje farsz z indyka (najczęściej składa się z chleba, masła, cebuli, czosnku, bulionu, jajek i ziół) oraz reszta szpinaku.

  • krok 4

    Świąteczna kanapka z resztek: zamykamy bochenek pokrywką. Lekko dociskamy, a następnie szczelnie owijamy folią spożywczą. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Przed podaniem kroimy na 4 lub 6 części.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama