
Karkówka z piekarnika
- karkówka wieprzowa: 1 kg
- czosnek: 4 ząbki
- majeranek: 10 g
- sól: 8 g
- czosnek: 2 ząbki
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopniu, w trybie pieczenia góra–dół, przy termoobiegu – 130 stopni. Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopniu, w trybie pieczenia góra–dół, przy termoobiegu – 130 stopni.
krok 2
Przygotowanie mięsa: myjemy je (koniecznie w zimnej wodzie), a osuszamy ręcznikiem papierowym. Nie odcinamy nadmiaru tłuszczu, to on sprawi, że karczek będzie rozpływał się w ustach.
krok 3
Marynata: czosnek rozgniatamy i łączymy z solą, pieprzem i majerankiem.
krok 4
Marynowanie mięsa: karkówkę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy ją w folię aluminiową (sprawdzi się również szczelnie zamykany pojemnik do przechowywania żywności) i odstawiamy do lodówki, na noc (jednak nie dłużej niż 2 dni). Jeśli nie mamy tyle czasu, do maceracji wystarczy kilka godzin.
krok 5
Obsmażanie karczku: rozgrzewamy tłuszcz (15 m oleju) na patelni. W między czasie mięso wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię aluminiową. Delikatnie usuwamy nadmiar marynaty (zostawiamy ją), a następnie obsmażamy je z każdej strony, na dużym ogniu, dosłownie przez 1 minutę. Jeszcze ciepły karczek wieprzowy ponownie dokładnie nacieramy marynatą.
krok 6
Pieczenie karkówki: mięso przekładamy do brytfanny. Wsadzamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 2 godziny. Karkówkę z piekarnika co jakiś czas polewamy aromatycznym sosem, który będzie się tworzył w czasie pieczenia, żeby była soczysta. Po godzinie mięso przekręcamy na drugą stronę. Po upieczeniu pozwalamy odpocząć mięsu w piekarniku przez ok. 15 minut.
krok 7
Podanie: pieczony karczek kroimy w plastry. Możemy podać z ziemniakami i surówką.

