
Świąteczna rozeta makowa
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru, rozprowadzamy ciepłym mlekiem (250 ml) i mieszamy z taką ilością mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Masło (100 g) topimy, lekko studzimy.
krok 2
Gdy rozczyn podwoi objętość, wlewamy go do jajek, dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy, aż pokażą się pęcherzyki. Tłuszcz stopniowo dodajemy do ciasta, wyrabiając. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
krok 3
Na nadzienie: rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy. Mleko, masło i miód mieszamy w rondelku, zagotowujemy, dodajemy trzykrotnie przemielony mak, rodzynki z rumem, migdały, cynamon, goździki i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat 45x45 cm, rozsmarowujemy nadzienie makowe, zwijamy.
krok 4
Roladę kroimy na kawałki i układamy pionowo w tortownicy, tak aby nie przylegały zbyt ściśle do siebie, gdyż ciasto jeszcze wyrośnie. Odstawiamy na 15 min. Pieczemy 1 godz. w temp. 200˚C. Studzimy. Konfiturę lekko podgrzewamy, smarujemy ciasto. Można je udekorować bakaliami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

