
Świąteczne babeczki
- jajka: 2 szt.
- masło: 165 g
- mąka: 320 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- kakao: 60 g
- cukier: 180 g
- gorzka czekolada: 100 g
- mleko: 250 ml
- cytryna: 0.5 szt.
- cukier puder: 80 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. 150 g masła rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę siekamy na drobno.
krok 2
Suche składniki: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosypujemy cukier (130 g) i dorzucamy posiekaną czekoladę i całość dokładnie mieszamy.
krok 3
Mokre składniki: jajka miksujemy. Dolewamy mleko i mieszamy mikserem na małych obrotach. Tylko do połączenia składników. Dodajemy rozpuszczone i schłodzone masło.
krok 4
Łączenie składników: do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche. Mieszamy do połączenia, mikserem na małych obrotach lub ręcznie - łyżką bądź szpatułką.
krok 5
Pieczenie babeczek: foremki lub papilotki wypełniamy do 2/3 ich wysokości. Pieczemy przez ok. 25 minut - do suchego patyczka. Gotowe babeczki świąteczne należy wystudzić, a następnie można je ozdabiać.
krok 6
Lukier: do miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy do niego cukier puder i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Jeśli będzie zbyt gęsty to dolewamy więcej soku, do zbyt płynnego dosypujemy więcej cukru.
krok 7
Polewa: czekoladę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy do niej łyżkę masła (15 g), łyżkę mleka (15 ml) i 50 g cukru. Mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Pozostawiamy do wystudzenia.
krok 8
Ozdabianie babeczek świątecznych: smarujemy je zimną polewą czekoladową, zostawiamy na kilka minut do zastygnięcia. Następnie nakładamy niewielką ilość gęstego lukru. Znowu chwilę czekamy. Wierzch możemy dodatkowo ozdobić dowolnymi kształtami z masy cukrowej.

