
Świąteczne łamańce z makiem
Lubicie kutię? Polubicie też świąteczne łamańce z makiem! Wprost stworzone do tego, żeby skubnąć kawałek odchodząc od stołu.
Składniki:
Masa makowa:
30 dag maku
4 łyżki miodu
po garści rodzynek i orzechów włoskich
6–8 słodkich migdałów
Ciasteczka:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
żółtko do ciasta + żółtko do smarowania
mak do posypania
Kroki przygotowania:
Mak zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy ok. 40 min na małym ogniu. Przecedzamy i mielemy w maszynce o drobnych oczkach. Łączymy z miodem, rodzynkami, siekanymi orzechami i migdałami. Odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i zagniatamy.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe ciasteczka. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 10 min w temp. 120°C na złoty kolor. Studzimy. Mak nakładamy do miseczek, dekorujemy ciasteczkami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady:
Potrawy z makiem oznaczają pomyślność. Od wieków mak znany był także ze swoich halucynogennych właściwości i miał nas połączyć z zaświatami, ze światem duchów. Dlatego tradycja nakazuje nam spożywać potrawy z makiem podczas wieczerzy wigilijnej.

