
Świąteczne markizy przekładane kremem Nutella®
Wystarczy pięć prostych składników, stempelek do ciastek i słoik kremu Nutella®, by zaskoczyć wszystkich przepysznymi, własnoręcznie zrobionymi, świątecznymi ciasteczkami.
Składniki:
140 g cukru pudru
440 g mąki
260 g miękkiego masła
210 g kremu Nutella®
2 żółtka jajek
Kroki przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki, aż ciasto stanie się jednolite
Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na około 30 minut
Rozwałkuj ciasto na arkuszu papieru do pieczenia, aż będzie miało 4 mm grubości
Powycinaj z ciasta markizy za pomocą 7 cm wykrawarki do ciastek
Oprósz stempel do ciastek mąką i strząśnij jej nadmiar
Następnie przyciskaj stempel do markiz w taki sposób, by kontur każdego ciastka wystawał poza stempel (nie przyciskaj zbyt mocno, żeby stempel nie przywarł do ciasta)
Nagrzej piekarnik do 180°C
Ułóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz na środkowej półce przez 12-15 minut
Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj, aż wystygną
Następnie posmaruj połowę ciastek kremem Nutella® (po 15 g na ciastko) i przykryj je pozostałymi ciastkami


