
Eggnog
- żółtko: 4 szt.
- rum: 250 ml
- mleko: 1 l
- śmietanka: 300 ml
- wanilia: 1 szt.
- cukier: 150 g
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
- gałka muszkatołowa: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Eggnog - przepis:
Do szklanej miski wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel. W garnku, na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko wraz z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami. Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni Celsjusza zdejmujemy rondel z ognia i bardzo powoli, po łyżeczce, dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej. Ważne jest, aby eggnog był nieustannie mieszany, aby się nie zważył.
krok 2
Po połączeniu wszystkich składników przelewamy całość do garnka i gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii. Następnie wyłączamy ogień, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (w tej sytuacji, jaką mamy za oknem balkon jest idealnym miejscem).

krok 3
Do śmietanki 30 % dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, aż uzyskamy bitą śmietanę. Połowę śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy. Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, czyli eggnog. Tak przygotowany dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową.


