
Kaszanka domowa
- wątróbka wieprzowa: kg
- płucka: kg
- skórki wieprzowe: 1 kg
- podgardle: kg
- krew wieprzowa: 1 l
- kasza gryczana: 1 kg
- majeranek: 10 g
- pieprz czarny: 20 g
- sól: 25 g
- woda: 2 l
- czosnek: 2 ząbki
- liść laurowy: 2 szt.
- jałowiec: 5 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie podrobów: mięso dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziaren jałowca, ziela angielskiego, czosnku oraz łyżeczki soli i pieprzu. Gdy całość zacznie wrzeć, umieszczamy w garnku wieprzowe skórki oraz podgardla. Gotujemy je przez około 35–40 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbki oraz płucka. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20 minut. Zawartość garnka odcedzamy na sitku (powstałego wywaru nie wylewamy – będzie on jeszcze potrzeby do gotowania kaszy).
krok 2
Gotowanie kaszy: ziarna kaszy dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy wywarem pozostałym po gotowaniu mięsa. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy kaszę przez około 20–30 minut, aż do momentu, gdy stanie się ona sypka i miękka. Po ugotowaniu odkładamy ją do przestudzenia.
krok 3
Masa do kaszanki gryczanej: ugotowaną wcześniej wątróbkę kroimy w bardzo małe kawałki. Pozostałe mięso mielimy przy pomocy maszynki do mielenia o drobnym sitku. W dużej misce łączymy mięso z przestudzoną kaszą gryczaną. Całość doprawiamy przy pomocy pozostałej soli oraz pieprzu i majeranku. Kosztujemy i w razie potrzeby zwiększamy ilość przypraw (po dodaniu krwi masy nie można już próbować). Zawartość miski zalewamy przecedzoną przez sitko krwią. Dokładnie mieszamy, wszystkie składniki wyrabiamy, aż do uzyskania zwartej konsystencji.
krok 4
Kaszanka domowa: jelita dokładnie płuczemy. Ostrożnie, uważając, by ich nie naderwać, przekładamy do nich masę. Końce zawiązujemy nitką. Gotową kaszankę swojską parzymy w wodzie przez około 30–35 minut. Podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków.

