Porady:
- Syrop różany możemy przygotować również na bazie cukru trzcinowego. Należy jednak zaznaczyć, że w takiej sytuacji będzie on odznaczał się bardzo ciemną barwą.
- Podczas ponownego gotowania syropu, możemy sprawić, że będzie on bardziej aromatyczny i dodać do niego jeszcze ok. 50 g płatków róż. Wydłużamy wtedy czas gotowania o 10-15 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny.
- W zależności od własnych preferencji możemy dodać mniej lub więcej soku z cytryny.
- Jeśli zależy nam na bardzo gęstym syropie, wystarczy, że będziemy go dłużej gotować. Pamiętajmy, żeby sok z cytryny dodać ok. 5-10 minut przed zdjęciem garnka z ognia.
- Syrop różany możemy wzbogacić o miętę lub kwiaty lawendy. W ten sposób będzie odznaczał się on ciekawszym smakiem oraz aromatem.
Notka redakcyjna:
Syrop różany – co możemy nim udekorować?
Syropem różanym najczęściej polewamy:
- gofry – warto dodatkowo udekorować je bitą śmietaną oraz świeżymi owocami,
- lody – najczęściej serwujemy je z dodatkiem polewy czekoladowej lub owocowej. Jednak warto polać je również domowym syropem z płatków róż,
- budyń – najlepiej sprawdzi się tutaj ten o delikatnym, waniliowym lub śmietankowym smaku,
- naleśniki z serem – świetnie komponują się ze słodkim, aromatycznym syropem różanym.
Syrop różany – co możemy z niego przygotować?
Syrop różany wyróżnia się wyjątkowo głębokim aromatem i słodkim smakiem. Dzięki temu przygotujemy z jego dodatkiem wiele pysznych deserów oraz napojów. Poniżej podajemy kilka pomysłów na wykorzystanie tego pysznego produktu:
- lemoniada – jest wyjątkowo orzeźwiająca. Wyczarujemy ją z syropu różanego, wody, kostek lodu oraz soku z cytryny,
- lody różane – bez problemu przygotujemy je w domu. Wystarczy, że ubijemy śmietankę kremówkę, a następnie połączymy ją z syropem oraz mlekiem skondensowanym. Gotowy deser wspaniale prezentuje się udekorowany prażonymi pistacjami,
- rozgrzewający napój – warto wykonać go zimą. Wystarczy połączyć syrop różany z gorącą wodą. Niektórzy dodatkowo wzbogacają go o sok z cytryny lub plasterki imbiru,
- krem różany – żeby go zrobić, należy połączyć bitą śmietanę z niewielką ilością syropu. Jeśli chcemy, żeby powstała masa odznaczała się sztywniejszą konsystencją – warto dodać do niej serek mascarpone. Gotowy krem świetnie sprawdzi się do przełożenia blatów biszkoptowych lub dekoracji ciast.
Płatki róży – co jeszcze możemy z nich zrobić?
Syrop to tylko jeden pomysł na wykorzystanie płatków róż. Okazuje się, że przygotujemy na ich bazie również:
- konfiturę – polecamy zrobić ją w domu. Składa się ona z płatków róż, niewielkiej ilości wody, soku z cytryny oraz cukru. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy na niskim ogniu przez ok. 1 godzinę,
- nalewkę – wystarczy połączyć płatki róż z wódką oraz spirytusem. Całość odstawiamy na ok. 2-3 miesiące. Po tym czasie przelewamy alkohol do butelek,
- ocet – oprócz płatków róż skrywa w sobie dodatkowo wodę i cukier. Składniki przekładamy do dużego słoja, zakrywamy go gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 2 tygodnie.