Syrop z mięty to pyszny i zdrowy dodatek do lemoniady, koktajli, drinków i deserów, a nawet wytrwanych dań. Latem znakomicie orzeźwia, a zimą doskonale pasuje do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. To także naturalny przepis na odporność, dlatego warto go mieć w spiżarni lub domowej apteczce. Podpowiadamy, jak zrobić najprostszy syrop miętowy.
- cukier: 500 g
- świeża mięta: 30 gałązek
- woda: 1 l
- kwasek cytrynowy: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięta: listki wraz z łodyżkami opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy.
krok 2
Wywar: wodę zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Wrzucamy miętę. Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy go na 24 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji przepisu).
krok 3
Syrop z mięty: odcedzamy wywar przed sitko przykryte gazą. Starannie odciskamy miętę, żeby odzyskać jak najwięcej aromatycznego płynu. Zagotowujemy syrop i rozlewamy go od razu do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Porady:
- Miętę można przed macerowaniem posiekać lub rozdrobnić za pomocą blendera. Szybciej uwolnią się wtedy jej soki.
- Zamiast kwasku można użyć soku z cytryny. Dodanie sproszkowanego produktu, który pełni funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza, gwarantuje jednak, że gęsty syrop z mięty nieco dłużej zachowa świeżość.
- Miętę pieprzową najlepiej zbierać w czerwcu, zanim zakwitną jej kwiaty. Roślinę warto hodować w przydomowym ogródku, ponieważ przydaje się nie tylko do zrobienia syropu, ale także do wzbogacania różnych dań wytrawnych i deserów. Jeden z jej gatunków można znaleźć także rosnący dziko na łąkach. Mięta polna jest mniej intensywna w smaku. Jeśli chcemy zrobić z niej napar lub syrop, zbierajmy ją w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg.
- Osoby ograniczające liczbę kalorii w diecie z pewnością zastanawiają się, jak zrobić syrop z mięty bez cukru. Jest to bardzo proste – wystarczy użyć zamiast niego niskokalorycznych słodzików, takich jak stewia lub ksylitol. Nie powodują one zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu, dlatego są polecane także cukrzykom.
- Niektórzy miłośnicy orzeźwiających napojów tworzą na bazie syropu różne mieszanki, na przykład łączą go z ogórkiem i kiwi. Dzięki temu powstaje sok z mięty pełen witamin i właściwości zdrowotnych.
- Syrop miętowy można wzbogacić innymi ziołami, na przykład melisą, która znana jest przede wszystkim ze swojego działania uspokajającego. Taki napój można dodać do herbaty zaparzonej przed snem.
Notka redakcyjna:
Do czego przyda się syrop z mięty?
Syrop miętowy jest niezwykle uniwersalny. W odróżnieniu od innych naparów z leczniczych ziół przydaje się nie tylko jako suplement diety, ale także jako dodatek do różnych napojów i dań. Syrop z mięty i cytryny lub kwasku cytrynowego wzbogaci przepis na:
- lemoniadę – niezależnie od tego, czy przyrządzamy klasyczny orzeźwiający napój na bazie cytryny czy też eksperymentujemy z różnymi owocami. Syrop miętowy świetnie sprawdzi się na gorące, letnie dni. Można go dodać na przykład do lemoniady arbuzowej.
- herbatę owocową lub ziołową – mowa nie tylko o rozgrzewającym napoju na zimne wieczory, ale także o ice tea na upalne popołudnia. Za pomocą syropu miętowego można posłodzić na przykład mrożoną zieloną herbatę.
- deser – syropem warto polać takie gotowe przysmaki jak panna cotta lub miniserniczek na zimno. Można go też dodać do kremu na tort.
- drinki – z których najbardziej znany jest mintjulep na bazie burbona. Przepis na syrop z mięty przyda się także, jeśli będziemy chcieli przyrządzić bezalkoholowy drink grasshopper.
- sos miętowy do mięs – tradycyjny dodatek do jagnięciny, zwłaszcza w kuchni Bliskiego Wschodu. Zazwyczaj przyrządza się go ze świeżej mięty, ale można pójść na skróty i dodać do niego nieco syropu, żeby uzyskać głęboki smak i aromat.
- koktajle owocowe – o dowolnym smaku. Syrop miętowy doskonale uzupełni na przykład orzeźwiający koktajl z melona.
- dressing do sałatki – ziołowy sos z odrobiną słodyczy dobrze komponuje się z lekkimi sałatkami na bazie zielonych liści, takich jak szpinak, rukola lub pokrzywa.
Syrop z mięty na zimę
Syrop miętowy można wykorzystać od razu. Jeśli mamy zamiar zużyć go w ciągu kilku dni, wystarczy, że przechowujemy go w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Warto jednak przyrządzić go więcej i rozlać do buteleczek lub słoików. Można się wtedy delektować pysznym smakiem także w chłodniejszym okresie w roku – jesienią i zimą. Polecamy dodawać go do herbaty lub rozcieńczać z wodą. Nie trzeba go pasteryzować, bo zawiera naturalny konserwant, jakim jest cukier. Pamiętajmy jednak, że słoiki należy wyparzyć, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem i odwrócić dopiero wtedy, kiedy syrop całkowicie wystygnie.
Syrop z mięty i cytryny przyda się w okresie przeziębień – podnosi odporność, łagodzi kaszel i infekcje dróg oddechowych, działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Poza tym poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Wykazuje także działanie uspokajające. Łagodzi migrenę, nerwobóle i bóle mięśniowe.


