Porady:
- Staramy się zrywać kwiaty z łąk, które znajdują się z dala od zanieczyszczeń i ruchliwych dróg. Możemy zebrać ich więcej, jednak na litrowy słoik wystarczy 1 kilogram, czyli ok. 300 kwiatów mniszka lekarskiego.
- Biały cukier możemy zastąpić trzcinowym cukrem lub miodem.
- Zamiast tymianku możemy dodać imbir, który również doskonale buduje odporność. Z kolei jako dodatek, obok soku z cytryny, sprawdzi się sok z pomarańczy, który zadba o bardziej złożony aromat.
- Możemy odciąć nie tylko łodygi, ale także zielone części kwiatostanu. Nie musimy tego robić dokładnie – nie są one trujące i nie wpłyną negatywnie na smak.
- Syrop możemy gotować dłużej niż 2 godz. – nawet do 4 godz. Jednak trzeba uważać, żeby nie zrobił się zbyt gęsty. Może się wtedy skrystalizować i trudno będzie wydostać go ze słoika.
- Gotowy syrop z mniszka i tymianku przechowujemy w zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. Jest odpowiedni do spożycia przez 12 miesięcy.
- Otwarty słoik należy przechowywać w lodówce.
Notka redakcyjna:
Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem – właściwości
Taki syrop to wzbogacona wersja miodu z mniszka. Jest bogaty nie tylko w witaminy i minerały, ale dzięki tymiankowi jeszcze skuteczniej zwalcza kaszel i oczyszcza górne drogi oddechowe. Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem jest chętnie stosowany w medycynie naturalnej:
- działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie,
- zwiększa odporność organizmu,
- działa antyoksydacyjnie,
- wspomaga procesy trawienne,
- pozytywnie wpływa na skórę, łagodzi podrażnienia,
- przyspiesza proces gojenia się ran,
- poprawia apetyt,
- łagodzi napięcia i uspokaja.
Kiedy zrywać kwiaty i zioła na tymiankowy syrop z mniszka lekarskiego?
Najlepsze zbiory są w maju, kiedy kwiaty są jeszcze młode, ale już dobrze rozwinięte – zbyt dojrzałe mogą być gorzkie. Nie zbieramy mniszków lekarskich po deszczu. Najlepiej wybrać się po nie w słoneczny dzień przed południem.
Po zerwaniu kwiatów, oczyszczamy je na sucho z zanieczyszczeń i owadów. Warto odłożyć je na 2–3 godz., żeby ewentualne insekty same opuściły kwiaty.
Tymianek można uprawiać w domu i cieszyć się świeżymi gałązkami przez cały rok. Jednak najlepsze są młode pędy w okresie wiosenno–letnim.
Jak wykorzystać syrop z mniszka i tymianku w kuchni?
Syrop możemy pić łyżeczką tak, jak inne leki. Warto jednak wykorzystać jego przyjemny kwiatowo–ziołowy aromat i zdrowotne właściwości w kuchni. Tymiankowy syrop z kwiatów mniszka z powodzeniem może dołączyć do grona innych dodatków kulinarnych, którymi:
Delikatny smak i aromat syropu doskonale komponuje się z owocami i słodkimi kremami w deserach oraz tortach. Jadalne są także liście mniszka, z których można przygotować sałatkę.