
Syrop z truskawek
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- truskawki: 3 kg
- cukier: 1 kg
- sok z cytryny: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Truskawki: opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce w połówki i przekładamy do dużego garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce, żeby puściły sok. Dzięki temu nie będzie trzeba dodawać do nich wody.
krok 2
Gotowanie: stawiamy garnek na gazie i podgrzewamy owoce na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 60 minut.
krok 3
Syrop z truskawek: przecedzamy sok przez sito, żeby oddzielić resztki owoców. Ponownie stawiamy go na gazie, dodajemy do niego sok z cytryny i zagotowujemy. Od razu rozlewamy do wyparzonych słoików lub butelek.

