
Czulent
- fasola jaś: 250 g
- wołowina: 1 kg
- gęś: 1 kg
- ziemniaki: 1 kg
- kasza pęczak: 250 g
- oliwa z oliwek: 6 łyżek stołowych
- cebula: 3 szt.
- marchewka: 2 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- jajka: 7 szt.
- czosnek: 6 ząbków
- ziele angielskie: 5 szt.
- bulion wołowy: 1500 ml
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal880
Sposób przygotowania
krok 1
Pierwszym krokiem do przygotowania czulentu jest odpowiednie przygotowanie fasoli. Wieczór wcześniej zalewamy ją zimną wodą i moczymy przez całą noc. Kolejnego dnia zlewamy wodę i odkładamy fasolę. Wołowinę oraz ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchew w talarki, a cebulę w dość grube plastry. Większość ząbków czosnku drobno siekamy, a kilka zostawiamy w całości.

istock krok 2
Wszystkie składniki będziemy teraz układać warstwowo w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu. Najpierw na 2 łyżkach oliwy podsmażamy plastry cebuli oraz posiekany drobno czosnek. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i układamy na cebuli z czosnkiem ziemniaki, marchew, mięso, czosnek w ząbkach, fasolę i kaszę. Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem i wypełniamy tak cały garnek, aż do wyczerpania się składników. Na wierzchu układamy gęsinę i jajka w skorupkach oraz ziele angielskie i listek laurowy. Należy to robić w podanej wyżej kolejności.

istock krok 3
Ułożone warstwy zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż do zagotowania. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i szczelnie zakrywamy go pokrywką, folią aluminiową lub zalepiamy ciastem zrobionym z mąki i wody. Tak zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy czulent z pieca, zdejmujemy pokrywkę lub zrywamy warstwę ciasta i od razu podajemy na stół. Danie jest gotowe do konsumpcji. Smacznego!

istock

