
Ciasto Szachownica
- mąka pszenna: 325 g
- jajka: 6 szt.
- woda: 100 ml
- cukier: 350 g
- olej: 200 ml
- kakao: 50 g
- cukier waniliowy: 5 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- margaryna: 125 g
- masło: 250 ml
- mleko: 450 ml
- budyń śmietankowy: 160 g
- czekolada mleczna: 50 g
- czekolada deserowa: 50 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal300
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na ciasto szachownicę zaczynamy od przygotowania ciasta ucieranego. Najpierw jajka ucieramy z cukrem (250 g), cukrem wanilinowym i wodą, a następnie dodajemy olej rzepakowy oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy, po czym wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.
krok 2
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Najpierw budyń gotujemy na mleku, po czym dodajemy do niego cukier (100 g) i pozostawiamy do ostudzenia. Wówczas, gdy będzie on zimny, to miksujemy go na gładką masę. Między czasie masło ucieramy z margaryną i stopniowo dodajemy do nich ostudzony budyń.
krok 3
Upieczone ciasto kroimy na trzy krążki: dwa cienkie i jeden grubszy. Cienki placek smarujemy warstwą kremu, a grubszy kroimy w pierścienie (o szerokości odpowiadającej grubości krążka). Układamy co drugi pierścień na posmarowanych plackach, wolne przestrzenie wypełniając kremem. Na koniec wyrównujemy nożem całość i dokładamy pozostałe pierścienie. Odstępy pomiędzy nimi również wypełniamy kremem, a na wierzchu układamy cienki placek. Boki ciasta szachownicy smarujemy kremem, a jego wierzch polewamy polewą czekoladową.

