Reklama

Przepisy na dania jednogarnkowe - szafranowy ryż z warzywami

Składniki:

szklanka ryżu długoziarnistego
sól morska
szczypta szafranu lub kurkumy
5 dag zielonej fasolki
brokuł
cukinia
15 dag boczniaków
2 pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz

Kroki przygotowania:

Ryż zalać 2 szklankami wody, posolić, dodać szafran lub kurkumę i gotować ok. 20 min.
Fasolkę oczyścić. Brokuł podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na plasterki. Boczniaki i pomidory pokroić w kawałki.
Czosnek obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć boczniaki, dodać warzywa. Smażyć 10–15 min, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ryż, wymieszać, chwilę podgrzewać.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama