
Szarlotka alpejska
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jajka: 6 szt.
- cukier: 1 szklanka
- mąka ziemniaczana: 1 szklanka
- mąka pszenna: 0.5 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- ocet: 1 łyżka stołowa
- śmietana 36%: 1 l
- cukier puder: 10 łyżek stołowych
- żelatyna: 7 łyżek stołowych
- mus jabłkowy: 2 l
- galaretka cytrynowa: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masę żółtkową dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą. Wylewamy na blaszkę i pieczemy na złoty kolor.

krok 2
Jabłka wylewamy na patelnię teflonową, do zagotowanych dodajemy galaretkę oraz 4 łyżki żelatyny i dobrze mieszamy. Gorącą masę jabłkową wylewamy na biszkopt (wtedy biszkopt nasiąknie jabłkami i nie wymaga ponczu). Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Śmietanę wykładamy na ciasto z wystudzoną masą jabłkową. Wierzch posypujemy kakao wymieszanym z cynamonem.


